Makedonci izračunali koliko će ih koštati zaštita evropskog čelika

Privredna komora Makedonije je objavila da će makedonske železare od kvota za izvoz čelika na evropsko tržište imati direktne štete od 150 miliona evra.

Mere će pogoditi celu makedonsku čeličnu industriju sem betonskog čelika iz „Dojran stila“.

Mitko Kočovski, predsednik Udruženja crne metalurgije pri Privrednoj komori Makedonije, je rekao da će štete imati i sve povezane industrije, a mere će se odraziti i na ukupne ekonomske pokazatelje RS Makedonije.

On je rekao da se 60 odsto proizvodnje makedonskih čeličana izvozi na evropsko tržište, pa će gubici na izvozu cevi i profila biti 45 miliona evra godišnje ili 135 miliona evra za tri godine, na koji rok će mere biti uvedene. Gubici na izvozu toplovaljanih proizvoda „Makstila“ biće 25 miliona evra godišnje, rekao je on.

Kočovski je rekao da ove mere važe za sve zemlje i da je Makedonija pokušala da obezbedi svojoj industriji povoljniji tretman kod primene ovih mera, ali bez uspeha.

On je rekao da je naročito nepovoljno što se kao osnova za utvrdjivanje kvota uzima prosek iz loših 2015, 2016. i 2017. godine, a ne i iz 2018. godine, kad se prvi put osetila stabilizacija tržišta i malo povoljniji tržišni tokovi.

Makedonija je tražila da se za trogodišnji prosek uzme neki raniji period povoljnijeg poslovanja, da bi čelična industrija uopšte mogla da funkcioniše, ali njenom zahtevu nije udovoljeno.

Kvote za izvoz čelika na evropsko tržište stupaju na snagu 4. februara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com