Makedonija nije dobila prelaznu vladu

Makedonija danas nije dobila prelaznu vladu čiji je jedini zadatak trebalo da bude priprema vanrednih parlamentarnih izbora u toj zemlji.
Makedonija
Četiri najjače makedonske političke stranke ni posle devetočasovnih pregovora, u kojima je medijator bio evropski komesar za proširenje Johanes Han, nisu uspele da se dogovore oko datuma održavanja izbora.
Dogovorom za prevazilažnje makedonske političke krize iz Pržina bilo je predvidjeno da se izbori održe 24. aprila.
Sa tim se datumom ne slaže opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije, koji tvrdi da izborni spiskovi nisu sredjeni niti je osigurano objektivno izveštavanje medija kao uslov za fer izbore. VMRO-DPMNE i DUI, članice vladajuće koalicije, kao i opoziciona Demokratska partija Albanaca, smatraju da postoje uslovi da izbori budu održani kako je juna prošle godine dogovoreno – 24. aprila.
Makedonski premijer Nikola Gruevski objavio je da je kod predsednika Sobranja Makedonije deponovao svoju ostavku čije važenje je oročio na 100 dana do dana održavanje izbora. Za mandatara prelazne vlade VMRO-DPMNE je odredila svog generalnog sekretara Emila Dimitrijeva.
Evropski komesar za proširenje Johanes Han je na svom Tviter nalogu objavio da on garantuje da će uslovi za fer izbore u Makedoniji biti obezbedjeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com