Mali: Način finansiranja beogradskog metroa definisan

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali rekao je danas da je upravo definisan način finansiranja beogradskog metroa i nacionalnog stadiona.

„Način finansiranja tih investicija upravo je definisan, izmedju ostalog i pomenutim izlaskom (desetogodišnjih državnih obveznica nominovanih u evrima, prim.aut) na Londonsku berzu”, rekao je Mali gostujući na televiziji Pink.

Srbija se u sredu zadužila emisijom obveznica nominovanih u evrima na iznos od 1,1 milijardu evra po kuponskoj kamati od 1,5%, i uz prinos od 1,62%.

Mali je rekao da će na današnjoj sednici Vlade Srbije biti formirana radna grupa za izgradnju nacionalnog stadiona, a da radna grupa za izgradnju beogradskog metroa već intenzivno radi.

Francuska kompanija „Ežis“, saopšteno je nedavno, završila je prifizibiliti studiju, u kojoj se procenjuje da će izgradnja prve linije metroa beogradskog metroa, koštati 1,8 milijardu evra, druge linije 2,2 milijarde evra.
Tokom sastanka s ministrom Sinišom Malim, ta je firma najavila da će „u narednom periodu biti uradjena fizibiliti studija“.

Posle sastanka ministra Malog s predstavnicima francuskih firmi „Edžis“ i „Alstom“ i kineske firme „Power China“, Ministarstvo finansija je u svom saopštenju podsetilo da je ove godine u Pekingu potpisan Memorandum o saradnji u vezi s realizacijom projekta „Beogradski metro“ sa kompanijom „Power China“, a u okviru drugog samita „Pojas i put“.

Kompanija „Alstom“ je 2011.godine s gradom Beogradom potpisala Sporazum o gradnji prve linije metroa.

A 2014.godine je Siniša Mali, kao Gradonačelnik Beograda, potpisao Memorandum o razumevanju o gradnji metroa s Republikom Francuskom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com