Margarita Simonjan:Naše su klizačice osvojile sve tri medalje!

Glavna urednica RT Margarita Simonjan čestitala je ruskim takmičarkama u umetničkom klizanju osvajanje sve tri medalje na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Na primedbu isto tako uticajnog novinara državne televizije Rusija 1 Vladimira Solovjeva da Kamila Valijeva nije osvojila medalju nego četvrto mesto, Simonjan je uzvratila da je, što se Rusije tiče, Valijeva osvojila medalju i da Rusija tako treba da se ponaša.

Njen stav nije bez značaja, budući da ruskim olimpijcima u zavisnosti od medalje koju su osvojili sleduju nagrade. A, zavisno od medalje, ordenje različitog ranga dodeljuje im ruski predsednik Vladimir Putin.

Rusija je već jednom na isti način protestovala protiv zvaničnih rezultata  pojedinačnog takmičenja u umetničkoj gimnastici na Letnjoj olimpijadu u Seulu. Tada su nagrada i orden, koji sleduju za zlatnu medalju,  dodeljeni srebrnoj Dini Averinoj.

Odijum ruske javnosti bio je ogroman : Dini Averinoj izmakla je zlatna medalja za 0, 150 poena (107,800 prema 107,650). Iako je napravila grešku, zlatnu medalju je odlukom sudija osvojila izraelska gimnastičarka Linoj Ašram, koja dotad nije imala nijednu svetsku titulu, a Rusi su prvi put od 1996.godine ostali bez zlatne medalje!

Gotovo da se opisati ne može kakav je odjek ovaj dogadjaj imao u ruskim medujima. I koliko je dugo to nezadovoljstvo trajalo.

Slučaj Averine i slučaj Valijeve nisu isti. Sumnja koja je pala na Valijevu još je ozbiljnija nego što bi inače bila zbog problema koje Rusija ima zbog dopinga. Dodela zlatnog statusa Valijevij ne bi bio samo sportska demonstracija.

Ali, ako bi se kojim slučajem dokazalo da dopinga nije bilo…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com