Merkel putuje u SAD da moli Trampa da Nemce oslobodi ruskih sankcija

Nemačka kancelarka Angela Merkel putuje u SAD da američkog predsednika Donalda Trampa zamoli da za nemačke firme ukine eksteritorijalnost američkih sankcija Rusiji, tvrdi ruska državna televizija Rusija-1.

Tramp i Merkelova sastaće se 27. aprila, drugi put od njegovog izbora za predsednika SAD i prvi put od njenog ponovnog izbora za nemačku kancelarku.

Ministarstvo finansija SAD ima mogućnost da tu eksteritorijalnost na odredjeno vreme ukine za Nemačku, tvrdi se u Moskvi.

Za posmatrače se sad postavlja pitanje, šta bi nemačka kancelarka američkom predsedniku Donaldu Trampu mogla da ponudi za uzvrat.

Nemačka zbog ograničenja koje poslovanju nemačkih firmi postavljaju te sankcije mesečno gubi 727 miliona evra.

Prema ruskim izvorima, nemačke su firme poslednjih godina u Rusiju investirale oko 20 milijardi evra.

Zvanična predstavnica Bele kuće Sara Sanders izjavila je da će na dnevnom redu ovog susreta biti „široka paleta geopolitičkog i ekonomskih izazova“.

Nemacki mediji ocenjuju da će kancelarka insistirati na dve sporne teme: na trgovinskim pitanjima i na atomskom sporazumu s Iranom.

Evropska unija je privremeno oslobodjena povećanih američkih carina na čelik i aluminijum, ali 1.maja Evropskoj uniji ističe rok u kome ovlašćenog američkog pregovarača treba da uveri da evropski čelik i aluminijum ne predstavljaju bezbednosni rizik za američku ekonomiju.

Evropi, takodje, 12.maja ističe rok kojoj joj je Tramp dao da otkloni nedostatke atomskog sporazuma sa Iranom,za koji, očekuje se, kancelarka lobirati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com