Micotakis o imenu Makedonije: Grcima se ne žiri

Da rešenje spora Atine i Skoplja oko imena Republike Makedonije odnosno Bivše jugoslovenske republike Makedonije ne zavisi od toga ko je na vlasti u Atini potvrdio je u svom intervjuu grčkoj televiziji Sky šef grčke opozicione Nove demokratije Kirjakos Micotakis.

Kako prenosi Nova Makedonija, Micotakis je rekao: “Dvadeset godina živimo s ovim problemom, sa ovim nerešenim pitanjem, tako možemo da živimo i još 2-3 godine. Ukoliko bih ja imao političku odgovornost, problem bi bio rešen kad ocenim da to odgovara nacionalnim interesima“.

Micotakis je podvukao da rešenje treba da bude u skladu s grčkim uslovima, koji podrazumevaju ustavnu reviziju.

Što se tiče nedavnog predloga da se i Grčkoj i Srbiji susedna država zove Republika Ilindenska, Micotakis smatra da je to ergo omnes iredentistički naziv.

„To je najgore moguće ime. To je ergo omnes iredentizam“, rekao je Micotakis i dodao da ga je grčki premijer Aleksis Cipras obavestio o razgovorima o tom predlogu.

Micotakis razume zašto veći deo Grka smatra da ime susedne države ne sme da uključuje termin Makedonija.

Posle osam godina ekonomske krize Grci „osećaju da su izloženi nizu ekonomskih poraza i nisu u mogućnosti, kako sami to razumeju, da budu izloženi i nečemu što sami drže za nacionalno povlačenje“, rekao je Micotakis a prenosi Nova Makedonija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com