Milan Bandić: Nepobedjen

Iako Milan Bandić nije u poslednje vreme delovao kao čovek koji bi zdravstveno lako mogao da izgura još jedan mandat na čelu glavnog grada Hrvatske, svojom iznenadnom smrću on je jutros u šoku ostavio ne samo Zagreb i Hrvatsku, nego ceo region.

Glavni gradovi ne mogu biti svetske metropole ako, pre svega, nisu tolerantni i otvoreni za sve boje, jezike, naglaske, vere, pravce i običaje.

Milana Bandića su kritikovali mnogo, ali jedno mu nikad nisu dovoljno priznali, on je Zagreb vodio baš tako: ne deleći Zagrepčane, ne deleći ljude, ni po kom sumnjivom osnovu. Ne on.

I pored medjunarodnih priznanja Zagrebačkom adventu, i pored ulaganja u kulturu kojom se malo koji grad može pohvaliti, nije baš uspeo da od Zagreba načini svetsku metropolu, ali osnovnu pretpostavku nije rušio. Ne on.

Pre skoro 15 godina u Zagrebu sam radila intervju sa Bandićem. Od samog ulaska u Gradsko poglavarstvo, pa do kabineta, svi su znali da dolazi novinarka iz Beograda i svi su učestvovali u dočeku. A iz kabineta su svi pozdravi i poštovanje upućeni gospodji Radmili Hrustanović.

Sinoć sam htela da napišem da je Bandić možda najzad dobio opasno opasnog protivnika u predstojećoj sedmoj bici za Zagreb: lider Domovinskog pokreta Miroslav Škoro ostavio je sinoć otvorenom mogućnost da se lično kandiduje. A za razliku od ostalih dosad poznatih kandidata, Škoro tačno zna šta hoće. Da Zagreb bude hrvatska, a ne svetska metropola. To bi bila oštra vododelnica izmedju kandidata Bandića i njegovog izazivača Škora i tu bi se od Zagrepčana tražio odgovor ili-ili.

Svojom smrću, Bandić je učinio da predizborne karte sada budu izmešane na radikalno novi način.

Može se slobodno reći, svi dosad poznati kandidati za gradonačelnika Zagreba kao  prvu tačku, a neki kao jedinu tačku, programa imaju ne baš originalno predizborno obećanje da će pretresti i protresti gradske finansije svog prethodnika – Bandića. Grubo rečeno, da će dokazati da je Bandić korumpirani klijentelista ili još grublje, da je lopov, a da oni okreću novi list.

Jedan od kandidata je sve moguće otklone od Bandića sublimirao u rečenicu: „Ja sam jedini koji nikad nije saradjivao s Bandićem“. I sad očekuje da za njega glasaju Zagrepčani, koji su 21 godinu ne može više saradjivali s Bandićem birajući ga sve iznova i iznova za gradonačelnika!

Zagrebački mediji tvrde da je Zagrepčane razočarao sporom obnovom posle prošlogodišnjeg zemljotresa, i sumnjaju da bi mu poverenje na izborima u maju dali sedmi put. Ali mediji su slično pisali kad su ga reizabrali drugi, treći, četvrti … put.

Pouzdana je istina da Bandića neće više pobediti niko.

Svojim odlaskom on je sve dosad poznate kandidate lišio prve tačke predizbornog programa, pa će svi sada morati da smisle šta će, a ne šta neće raditi kad sednu na mesto sa koga je 21 godinu zagrebačkim parama (ah, ah) upravljao Milan Bandić (66).

Ishod može još da ispadne i dobar i za kandidate i za Zagrepčane. I za Hrvatsku demokratsku zajednicu, koja ni pred topom ne bi mogla da se seti kad je ono poslednji put vladala Zagrebom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com