MMF smanjio prognozu rasta svetske privrede

Medjunarodni monetarni fond (MMF) za malo je snizio svoje predvidjanje privredng rasta u svetu ove i sledeće godine, uglavnom zbog slabijeg rasta u Japanu, Latinskoj Americi i Evropi.

MMF je u utorak u novom izveštaju o stanju globalne ekonomije naveo da će svetska privreda porasti ove godine za 3,3 odsto, što je za desetinu manje od julske prognoze. Rast u svetu sledeće godine trebalo bi da iznosi 3,8 odsto, što je za petinu manje nego u prethodnoj prognozi.

Ova svetska organizacija je iznela nešto optimističniju prognozu privrede SAD za koju očekuje da će porasti za 2,2 odsto ove godine, dok je ranije prognozirala 1,7 odsto. Prognoza od 3,1 odsto rasta sledeće godine nije promenjena.

MMF je upozorio da se SAD, Evropa i Japan mogu suočiti s višegodisnjim slabim rastom ako vlade ne preduzmu mere za ubrzanje privrednih aktivnosti.

Fond je pozvao SAD, Evropu i Japan da održe niske kamatne stope kako bi se podstaklo više pozajmljivanja, trošenja i rasta, a navodi i da bi Evropska centralna banka trebalo da razmotri otkup obveznica nacionalnih vlada kako bi se izbegla deflacija.

MMF je takodje naveo da bi SAD i Evropa trebalo da imaju korist od manje poreskih povećanja i rezanja potrošnje u 2014. nego prethodnih godina. Takodje se predvidja da američke Federalne rezerve neće povećati kamatu do sredine sledeće godine.

„Svetski rast je osrednji i nešto lošiji od prognoze u julu“, navodi se u izveštaju.

MMF je prognozirao da će u 18 zemalja evrozone rast biti tek 0,8 odsto ove godine, dok je u julu prognozirao 1,1 odsto. Projekcija za 2015. je spuštena na 1,3 sa 1,5 odsto.

Kineski privredni rast će ostati na ranije prognoziranih 7,4 odsto, a 7,1 sledeće godine. Za većinu zemalja bi to bili izvaredne prognoze, ali je u Kini to najmanji rast u više decenija.

 

Beta

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com