MOK ne odustaje : Ruski sportisti pod neutralnom zastavom dobro rešenje

Medjunarodni olimpijski komitet ne odustaje od stava da olimpijski pokret treba da ujedinjuje, a ne da deli ljude i da nikom ne može biti uskraćen pristup olimpijskim takmičenjima samo po osnovu nacionalnog pasoša koji poseduje.

MOK je na svom Twitter nalogu saopštio da je koncepcija nastupa pod neutralnom zastavom bez identifikacije zemlje samu sebe kao rešenje za ruske u beloruske sportiste preporučila na Australian Open.

Na tom upravo završenom teniskom turniru, beloruska teniserka Arina Soboljenko osvojila je prvo mesto u ženskoj konkurenciji dok je ruski teniser Karen Hačanov stigao do polufinala u muškoj konkurenciji. Oboje su nastupali pod neutralnom zastavom.

MOK je saopštio da je koncepciju neutralne zastave podržava većina učesnika olumpijskog pokreta i ta koncepcija „predstavlja ono što smo videli u praksi tokom dve poslednje nedelje na Australian Open“.

„Ta koncepcija se dobro preporučila i koristi se već u biciklizmu i nizu drugih profesionalnih liga u celoj Severnoj Americi i Evropi“, zaključio je na Twitter-u MOK.

Pošto je počela ruska vojna intervencija u Ukrajini, MOK je pozvao medjunarodne sportske federacije da onemoguće učešće ruskih i beloruskih sportista u sportskim dogadjajima koje organizuju.
Ipak, u tenisu, boksu i šahu je ruskim i beloruskim sportistima dozvoljeno da učestvuju bez nacionalnih obeležja.

MOK je, pozivajući se na Rezoluciju Generalne skupštine UN A/77/L.28,od 1.decembra 2022.godine, a koja je doneta konsensusom svih članica uključujući tu i Ukrajinu, Rusiju i Belorusiju, 25.januara 2023.godine dao preporuku da se na sportskim dogadjajima dozvoli učešće ruskim i beliruskim sportistima pod neutralnim statusom i ako direktno nisu podržali rat u Ukrajini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com