Moravski koridor: Prijateljstvo nema cenu

Naš plan je da na leto (ove godine$ počnemo radove na Moravskom koridoru, a do tada da obezbedimo finansiranje, rekla je danas ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović tokom razgovora s američkim ambasadorom Kajlom Skotom.

Moravskim koridorom naziva se 109 kilometara puta izmedju Pojata i Preljine.

Prema Memorandumu o razumevanju i saradnji za izgradnju Moravskog koridora, potpisanim oktobra prošle godine na osnovu Sporazuma o saradnji SAD i Srbije u oblasti infrastrukture, posao izgradnje ovog puta dobila je bez tendera američka kompanija Behtel. Gradiće ga u konzorcijumu s turskom firmom Enka.

Mihajlovićeva je ocenila da je taj put strateški važan za Srbiju jer će povezati dva autoputa Koridor X i Koridor XI, preko centralne Srbije.

Ambasador Skot je rekao da kompanija Behtel ima ogromno iskustvo u realizaciji velikih infrastrukturnih objekata širom sveta i da on veruje da će se to videti i na projektu Moravskog koridora, citira se saopštenje kabineta ministarke Mihajlović na sajtu Vlade Srbije.

Pošto je oktobra prošle godine potpisan memorandum sa kompanijom Behtel, saznalo se da će 109 kilometara puta kroz Šumadija, dakle ne baš komplikovan teren, koštati 800 miliona evra ili 7,3 miliona evra po kilometru.

I izbor izvodjača bez tendera i cena izazvali su, u najmanju ruku, nedoumice u javnosti.

Na pitanje o ceni odgovor nije dat do dana današnjeg, a način odabira izvodjača objasnila je Mihajlovićeva saopštenjem:

„Iza svakog memoranduma, pa i iza Memoranduma o saradnji s kompanijom Behtel u izgradnji autoputa Pojate – Preljina, stoji odluka vlade. Srbija je mala zemlja na važnom mestu i nema taj luksuz da bira svoje prijatelje, već treba da saradjuje sa svima. Mi to u oblasti infrastrukture i radimo, jer saradjujemo s kompanijama i bankama iz Kine,Rusije, Azerbejdžana, evropskim bankama ili SAD“.

Tada su beogradski mediji tvrdili da su kompanije Behtel i Enka gradile i 140 kilometara puta izmedju Prištine i Tirane -koštao je dve milijarde evra.

Kao što je poznato, ni tamo prijateljstvo (američko) nema cenu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com