Mostar: Mesto gde su Hrvati i Srbi ko prst i nokat!

Danas je u Mostaru počeo 22. privredni sajam, koji neki opisuju i kao najvažniji medjunarodni politički dogadjaj u Hercegovini.

Od regionalnih političara, otvaranju Sajma je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sajam je uobičajeno poprište takmičenja privreda Srbije i Hrvatske, a ove godine ga je otvorio predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Dodikovi odlični odnosi s ključnim mostarskim političarem, predsednikom HDZ BiH Draganom Čovićem nadaleko su prepoznati.

Na otvaranju Sajma se nije pojavio niko od bošnjačkih političara.

 

o

Dominacija srpskih i hrvatskih privrednika na sajmu je ozbiljno ugrožena. Ove godine je zemlja-partner sajma Kina. Po drugi put otkako sajam postoji. (U Dubrovniku upravo počinje takodje tradicionalni susret u formatu 16+1, Kina i 16 država centralne i jugoistočne Evrope).

Na sajmu je najavljeno učešće oko 860 ulagača.

Kako pišu banjalučke Nezavisne, tradicionalno sajmom dominiraju  poljoprivreda, turizam i uslužne delatnosti, zatim elektronika i IT sektor. Što se poslednja dva sektora tiče, kineska je strategija da i ovom prilikom zadivi sajamski svet.

U Mostaru se održavaju dva podsajma. Prvi je Sajam turizma. Mostar je pravo mesto za održavanje ovakvog sajma. Grad, koji je 90-tih bio razrušen koliko i Vukovar, u najvećoj meri je obnovljen. S neizbežnom Neretvom, divan je kakav je i bio.

Na slici je prelepa zgrada mostarske gimnazije.

Mostar je podeljen nevidljivom linijom na istočni i zapadni odnosno bošnjački i hrvatski deo, ali turisti zbog toga nemaju nikakvih problema.

Kakav turistički bum doživljava Mostar pokazuju razmere hotela iz lanca Marriott. Slike uz ovaj tekst snimljene su prošlog leta.

Starim mostarskim gradom i Mostom bukvalno se ne može proći od turista. Sve je  komercijalizivano – skokovi s mosta posebno. Grupa momaka tu je za slikanje, ne baš i za skakanje.

Nudi se sve – a za turiste je izgleda najinteresantnije da se slikaju u odeći begova i paša. I za to se plaća.

Drugi podsajam je Sajam knjige i grafičke industrije. U Mostaru će vam nostalgiju probuditi knjižara Svjetlosti i podsetiti vas na vremena kad su sabrana dela nobelovca Ive Andrića štampali udruženi izdavači: Prosveta (Beograd), Mladost (Zagreb), Svjetlost (Sarajevo), Državna založba Slovenije (Ljubljana), Misla (Skopje) i Pobjeda (Titograd).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com