Mostar: Srbija će i dalje pomagati Srbe u Mostaru

Srbija će nastaviti da podržava Srbe u Mostaru, rečeno je na tokom današnjeg susreta predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić s predstavnicima SPKD „Prosvjeta“ iz tog grada.

Neki od projekata koje je Srbija dosad pomogla su rasveta i asfaltiranje u selu sa većinskim srpskim stanovništvom Potoci, „Prosvjetina“ škola srpskog jezika i kulture, kulturno umetnička manifestacija Šantićeve večeri poezije i naročito obnova Saborne crkve u Mostaru, koje je do temelja srušena za vreme ratova 90-tih.

Do izgradnje Hrama Svetog Save u Beogradu, to je bio najveći pravoslavni hram na Balkanu, a Srbija je najveći donator obnove, koja je počela 2010. godine.

U delegaciji Srba iz Mostara bili su Sanja Bjelica Šagovnović i sveštenik Radivoje Krulj starešina Saborne crkve i Arhijerejski zamenik episkopa zahumsko-hercegovačkog, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Posle lokalnih izbora održanih 20. decembra, Srbi u Mostaru će prvi put od 1990. godine imati svoje predstavnike u političkom životu grada, pošto je koalicija Stranke nezavisnih socijaldemokrata i Srpske demokratske stranke „Ostajte ovdje-Za naš Mostar“ u Gradskom veću osvojila jedno mesto.

Između popisa održanog 1991. godine i popisa održanog 2013. godine broj Srba u Mostaru smanjen je sa 23.779 na 4.421.

Jedini konstitutivni narod u BiH čiji je broj među stanovnicima Mostara smanjen su Srbi.

Broj Bošnjaka je, prema rezultatima popisa, povećan sa 44.037 na 46.752, a broj Hrvata je povećan sa 42.907 na 52.216.

Prema dosad prebrojanim glasovima koalicija „Ostajte ovdje – Za naš Mostar“ osvojila je u jedinstvenoj Gradskoj izbornoj jedinici, koja daje 13 odbornika, 4,25 odsto glasova.

Grad Mostar je podeljen na šest izbornih jedinica, tri hrvatske koje daju 13 odbornika i tri bošnjačke koje daju 9 odbornika, a koalicija  „Ostajte ovdje“ procentualno najviše glasova je osvojila u izbornoj jedinici Jug (11,23%) u kojoj vodi HDZ BiH (53,50%) za kojim sledi bošnjačka Koalicija za Mostar 2020 (18,30%).

U izbornoj jedinici Sever, koalicija „Ostajte ovdje“ osvojila je 6,7 odsto glasova a ubedljivo vodi Koalicija za Mostar 2020 (66,51%), pa sledi BH blok Mostar (18,93%).

U izbornoj jedinici Zapad, koalicija „Ostajte ovdje“ osvojila je 5,04% glasova, a vodi HDZ BiH (57,34%), Hrvatska republikanska stranka (18,99%), BH blok Mostar (11,89%)…

U izbornoj jedinici Jugoistok, koalicija „Ostajte ovdje“ osvojila je 1,96% glasova a vodi bošnjačka Koalicija za Mostar 2020 (73,09%).

U izbornoj jedinici Jugozapad, koalicija „Ostajte ovdje“ osvojila je 2,80% glasova, a vodi HDZ BiH (58,58%).

U izbornoj jedinici Stari grad, koalicija „Ostajte ovdje“ osvojila je 1,51% glasova, a vodi Koalicija za Mostar 2020 (46,44%), pa BH blok Mostar (39%)…

Teče četvrti dan od kako su zatvorena birališta u Mostaru, a svi glasovi još nisu prebrojani što naročito nezadovoljstvo izaziva u Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH, koja svakodnevno iznosi optužbe o predizbornim manipulacijama biračkim spiskom i postizbornim krađama.

Gradski odbor HDZ BiH u Mostaru osudio je u svom saopštenju „politički kompromitovanu Centralnu izbornu komisiju“ i pozvao je da konačno objavi „ukradene rezultate lokalnih izbora za grad Mostar“.

„Prošao je tačno 61 čas od zatvaranja biračkih mjesta, a postupak brojanja glasova još nije okončan, što svakim satom izaziva veću bojazan u ispravnost izbornog procesa i potvrđuje teze o kompromitovanosti CIK“, navodi se u tom saopštenju objavljenom u sredu ujutro.

„Pozivamo javnost da narušeni izborni proces u gradu Mostaru spasimo zajedničkim snagama i raspoloživim demokratskim sredstvima“, saopštava HDZ BiH uveren da mu pripada mesto gradonačelnika Mostara, koje je ta stranka držala od 2004. godine, pošto u Mostaru izbori nisu održani 12 godina.

Hrvatski narodni sabor u BiH i njegov lider Dragan Čović podneli su krivičnu prijavu zbog sumnje da su se bošnjački birači iz istočnog dela grada fiktivno prijavljivali u zapadnom hrvatskom delu kako bi tu glasali. Portparolka Tužilaštva Hercegovacko-neretvljanskog kantona Ana Rajič potvrdila je za klix.ba da je povodom te prijave formiran predmet, a „policija postupa i istražuje te navode pod nadzorom tužilaštva“.

Šef HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da je Mostar stolni grad Hrvata u BiH, na šta je reagovao bošnjački političar Denis Zviždić izjavom da Mostar neće biti ničiji stolni grad.

„Mostar je stolni grad Hrvata. Ovdje je naše sveučilište, bolnica, kazalište… i svakako da možemo kazati s ponosom da je to naš stolni grad, ali i grad svih žitelja Mostara. Mostar će svakako biti stolni grad svih nas, ne samo Hrvata Mostara, već i mnogih Hrvata u BiH zbog institucija koje imamo tu, za razliku od drugih naroda, koji imaju institucije u Sarajevu, ali nećemo sad o tome“, rekao je Čović.

„Mostar neće biti ničiji stolni grad i nećemo dozvoliti da se nastave bilo kakve podjele, posebno na etničkoj osnovi. Mostar je paradigma BiH kakvu želimo imati – država koja će kao i grad Mostar biti multietnička, antifašistička, gdje će živjeti ustavni narodi i građani i građanke“, rekao je Zviždić a prenose mediji u BiH.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com