Multipolarni svet : I Afrika kandidat za medjunarodno posredovanje

Predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa saopštio je da ima sopstveni plan za prekid vatre u Ukrajini, koji će u već dogovorenim susretima s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim predstaviti delegacija šefova više afričkih država.

Na čelu delegacije biće, kako izveštava ruski list Vzgljad, predsednik Afričkog saveza Azali Asumani(Komorska ostrva) i predsednik Senegala Sali Maki. Očekuje se da delegacija Rusiju i Ukrajinu poseti početkom jula.

Sem Putina i Zelenskog, sa tom inicijativom su upoznati i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i rukovodioci Afričkog saveza. A tek je razradjuju  lideri Egipta, Zambije, Komorskih ostrva, Republike Kongo, Senegala, Ugande i Južnoafričke Republike.

Sem što je životno zainteresovana za otklanjanje skupih posledica, koje rusko – ukrajinski sukob ima po prehrambeni i energetski sektor, ovom inicijativom Afrika želi da iskoristi svoj neutralni status, odnosno podjednaku udaljenost od obe strane, u rusko-ukrajinskom konfliktu kako ne bi okasnila u zauzimanju povoljne pozicije u multipolarnom svetu, koji se radja pred našim očima.

„Od početka ukrajinske krize, na Južnoafričku Republiku se vrši jak pritisak da odustanemo od neutralne pozicije i zauzmemo stranu u situaciji, koja u stvari  predstavlja suparništvo izmedju Zapada i Rusije“, rekao je Ramafosa, a prenosi Vzgljad.

„Mi se ne slažemo sa tvrdnjama da naša vanblokovska pozicija ide na ruku Rusiji“ i da bi to moglo da „dovede u pitanje naše odnose sa drugim državama“, rekao je Ramafosa, a prenose ruski mediji.

Sadržaj afričke inicijative još nije poznat, ali se očekuje da će Afrika predložiti da posle prekida vatre  najpre budu obnavljane  ekonomske veze izmedju Rusije i Ukrajine.

S obzirom na ogroman uticaj Kine na afričkom kontinentu i bliskost po članstvu u BRIKS, čijem će samitu Južnoafrička Republika biti domaćin u avgustu, nije neočekivana poruka Pretorije o spremnosti na saradnju s Kinom u posredovanju za razrešenje ukrajinske krize.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com