Na gradjavinama majstori iz Turske, u malinjacima berači iz Albanije

Kvalifikovanih i manuelnih radnika nema i biće ih sve manje i u Srbiji i u Republici Srpskoj.

Na Zlatiboru gradjevinsku sezonu spasava poveća grupa gradjevinaca iz Turske, malinarima u Arilju pritekli su berači iz Albanije, prema izvorima Ekonomskih vesti, dobri radnici za još bolje dnevnice, ali ih nije bilo dovoljno.

Ista situacija je u Republici Srpskoj.

Jovan Bratić, direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske za banjalučke Nezavisne je rekao da se dnevnica zanatskih radnika, majstora i radnika u gradjevini u RS kreće izmedju 50 i 100 konvertibilnih maraka i da će sigurno rasti.

„Dnevnice će rasti jer imamo sve manje majstora, a potreba za majstorima je sve veća. Dnevnice će rasti i sa rastom drugih cijena“, rekao je Bratić.

On je dodao da i dalje najveći problem predstavlja pronalazak majstora jer oni iz RS, posebno mladji, odlaze u strane zemlje, te da zbog toga na gradjevinama sve češće možemo videti strane majstore iz zemalja kao što je, na primer, Turska.

Da će nedostatak stručne i kvalifikovane radne snage biti problem za privredna društva iz oblasti gradjevinarstva i u sledećoj, kao što je bio i u prethodnoj sezoni, za Nezavisne je potvrdio i Mile Petrović, sekretar Udruženja gradjevinarstva i industrije gradjevinskog materijala u Republici Srpskoj.

„Nedostatak radnika je evidentan u svim fazama u procesu izgradnje gradjevinskog objekta, kao što su rukovaoci gradjevinskim mašinama – kranisti, zidari, tesari, armirači, keramičari, moleri, monteri elektro-energetskih postrojenja i drugi“, rekao je Petrović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com