Na granici HR-SLO: Ribe nema, Slovenci pripremaju tužbu

Slovenija je danas iscrtala svoju novu granicu sa Hrvatskom – na moru i kopnu – u skladu sa odlukom medjunarodne arbitraže koju Hrvatska ne priznaje.

Arbitražnu odluku o granici na moru, gde joj je pripalo oko 4/5 Savudrijske vale odnosno Piranskog zaliva, Slovenija je danas pokušala da implementira akcijama svoje ribarske inspekcije koja je popisala hrvatske ribarske čamce koji su lovili u delu mora koje od danas, po odluci arbitraže i prihvatanju Ljubljane, Slovenija smatra svojim.

Brodice slovenačke inspekcije pratili su patrolni čamci slovenačke policije, a hrvatske ribarske brodice patrolni čamci hrvatske policije.

Riba je radila slabo, pa su se hrvatski ribari, izveštava HRT, „posle tri mreže povukli“. Oni očekuju da, kao i dosad, poštom dobiju kaznu i spremaju se da tu kaznu, kao i dosad, ne plate.

„Napeto – da, ali ništa se nije dogodilo“ zaključio je HRT.

Slovenački funkcioner Milan Brglec izjavio je da današnjom aktivnošću slovenačke ribarske inspekcije počinje prikupljanje podataka o incidentima koji će biti temelj slovenačke službe protiv Hrvatske pred Evropskim sudom.

HRT je istovremeno izvestio da je slovenačka vlada slovenačku javnost obavestila da će odlukom arbitraže o slovenačko-hrvatskoj granici na kopnu Slovenija izgubiti 2 km2 teritorije odnosno tri sela.

Insistiranje na činjenici da je arbitražnom odlukom nešto izgubila i Slovenija, a nešto dobila i Hrvatska može se gledati i kao pripremanje javnosti na visoku verovatnoću da Evropski sud potvrdi odluku arbitraže.

U tom smislu je istarski političar Ivan Jakovčić sinoć izjavio kako veruje da će Hrvatska na kraju odluku arbitraže priznati, dok je bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor rekla da je potrebna politička hrabrost da se prizna da odluka arbitraže nije toliko loša ni za Hrvatsku.

Kosor je Hrvatsku uvela u Evropsku uniju pošto je sa tadašnjim slovenačkim premijerom Borutom Pahorom dogovorila da se slovenačko-hrvatski granični spor reši arbitražom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com