Na letovima u Nemačkoj putnici potražuju 823 miliona evra obeštećenja

Zaključno s 22. septembrom, ove godine je u Nemačkoj otkazano više od 14.000 letova u civilnom vazdušnom saobraćaju, a više od 15 minuta kasnilo ih je 167.000, izračunao je portal „Airhelp“ a prenosi Frankfurter algemajne cajtung.

U istom periodu prošle godine u Nemačkoj je otkazano 6.870 letova.

Ukupno je nad Nemačkom obavljeno oko 630.000 letova.

Putnici, koji imaju pravo na obeštećenje do 600 evra ukoliko avion na odredište kasni više od tri sata krivicom avio-kompanije, podneli su samo zbog kašnjenja 28,8% letova tokom ovog leta zahteve za obeštećenje u ukupnoj visini od 823 miliona evra.

Da sa naplatom tog potraživanja ne ide glatko, pokazuje usluga koja se putnicima nudi na portalu www.airhelp.de. Naplata bez previše papira, gubljenja vremena i nerviranja, uz proviziju od 25% naplaćene sume.

Aviokompanije je na savestan odnos prema putnicima pozvala i nemačka ministarka za zaštitu potrošača Katarina Barlaj: da na svojim internet stranicama jasno i na istaknutom mestu obaveštavaju putnike o njihovom pravu na obeštećenje, da oforme mesta gde putnici lako i brzo mogu podneti zahtev za obeštećenje, da obeštećenje isplaćuju bez svakog otezanja i gubljenja vremena za putnike.

Da je stvar veoma ozbiljna i opisuje se kao haos u vazduhu nad Nemačkom, svedoči i današnji sastanak u Hamburgu, posle koga bi predstavnici nemačke politike, najveće nemačke kompanije Lufthansa i najvećeg Frankfurtskog aerodroma trebalo da izdaju saopštenje o namerama, najavljuje FAZ. Očekuje se da formulišu mere za poboljšanje bezbednosnih kontrola, fleksibilnije radno vreme aerodromskih službi, standardizaciju vazdušnog saobraćaja.

Da se stanje na nebu nad Nemačkom s pravom opisuje kao haos, govore i poredjenja: ove godine je u Velikoj Britaniji otkazano 10.600, a u Španiji 6.000 letova.

Nemački haos dobrim delom je nastao kao posledica ogorčene borbe za tržište  bankrotiranih kompanija Air Berlin i Niki.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com