Naš partner Nemačka : Rast kamata vodi u recesiju za 9 do 18 meseci

Nijedno podizanje kamata u istoriji Bundesbanke do 1999.godine i istoriji Evropske centralne banke posle 1999.godine, nije prošlo bez recesije u Nemačkoj, pa je malo verovatno da će aktuelo podizanje kamata biti izuzetak, upozorili su stručnjaci nemačke Commerzbank, čiju studiju prikazuje Blumberg.

Pozivajući se opet na istoriju, stručnjaci Commerzbank podsećaju da od podizanja kamata centralne banke do recesije obično prodje 9 do 18 meseci.

To znači da će se efekti zaoštravanja monetarne politike videti najranije u drugoj polovini 2023.godine, smatraju oni.

Mada ima trendova, koji podstiču ekonomski oporavak ( normalizacija lanaca snabdevanja, pad cena energenata…), oni neće biti dovoljni da spreče recesiju, ali će ona biti blaga.

Za pad bruto domaćeg proizvoda Nemačke u IV kvartalu 2022.godine (-0,4%), odgovoran je pad kupovne moći izazvan inflacijom, a još ne monetarna politika, zaključuju stručnjaci Commerzbank i čude se optimuzmu Ekonomskog saveta nemačke vlade koji je za 2023.godinu prignozirao rast BDPa Nemačke od 0,2 odsto, a za 2024.godinu rast od 1,3 odsto.

Ministarstvo privrede Nemačke ocenjuje da je u toj zemlji tehnička recesija (pad BDP dva kvartala zaredom) moguća, ali ograničena.

Prema Nemačkoj službi za statistiku, rast BDP Nemačke u 2022.godini iznosio je 1,9 odsto.

Evropska centralna banka je svoju ključnu kamatu dosad povećala na 3,5 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com