Našli smo još veće nalazište zlata, ali odmah biste se sjatili…

Srbija je našla još veće nalazište zlata od onog u Žagubica, medju sto najvećih u svetu, ali ne mogu da kažem gde je jer bi se odmah svi sjatili“, tako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić završio večerašnje obraćanje javnosti, koje je trebalo da bude posvećeno „nivom pregovaračkom okviru“ za Kosovo i Metohiju.

Dakle, očekivano – sve će to predsednik pozlatiti.

Pre tri dana Vlada Srbije je objavila da je na lokalitetu Čoka Rakita u Žagubici, oko tri kilometra jugoistočno od Projekta zlata Timok, pronadjeno bogato ležište zlata.

Preliminarno  odredjene  dimenzije ovog nalazišta su 500m x 250m x80, a preliminarni rezultati tehnoloških ispitivanja pokazuju da je moguće proizvesti čist koncentrat zlata, sa ukupnim iskorišćenjem zlata većim od 93 odsto.

Projekat je, navodi se u saopštenju, u fazi istraživanja i potrebno je kroz nova istraživanja potvrditi ove dobre rezultate, a nakon toga izraditi elaborat kojim će se izvršiti verifikacija resursa i rezervi.

Pomenuti rezultati predstavljaju važan korak u poznavanju geologije ležišta, ali još uvek ne znače otvaranje rudnika, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije povodom informacije kanadske firme Dundee Precious Metals INC o nalazištu Čoka Rakita.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com