NATO: Jedinstveni u nameri da rast uticaja Rusije i Kine zaustave i silom?

Kina je prvi put u jednom zvaničnom dokumentu navedena kao pretnja – politička, ekonomska i vojna, državama članicama EU i NATO.

U završnoj izjavi tek četvoročasovnog NATO samita, Kina je tako prvi put kao opasnost pridružena Rusiji.

Sa 46. američkim predsednikom Džoom Bajdenom, Amerika se vratila i obećala partnerima u NATO-u da u suprotstavljanju Rusiji i Kini mogu uvek na nju računati.

Za razliku od Rusije, koja je kao opasnost izjednačena s terorizmom, sa pridobijanjem Evropljana za konfrontaciju s Kinom, Bajdenu je išlo mnogo teže.

„Ja nisam za konflikt sa Rusijom. Ali mi ćemo odgovoriti ako Rusija nastavi sa svojim štetnim aktivnostima“, rekao je američki predsednik.

Neke članice NATO-a, kao Nemačka, sa Kinom su tako ekonomski povezane da bi ih taj sukob skupo stajao, a ni Francusku nije impresionirala činjenica da NATO širi svoju teritorijalnu nadležnost preko granica definisanih osnivačkim dokumentom, pa sa pridobijanjem Evropljana za konfrontaciju sa Kinom Bajdenu nije išlo baš glatko.

Zato je slučaj Kina u završnom dokumentu opisan na način, koji je jedan insajder za nemački Špigl nazvao „Frankenštajn izjavom“:

„Samoproklamovane ambicije Kine i njeno odredjeno nastupanje predstavljaju sistematske izazove za medjunarodni poredak zasnovan na pravilima i u oblastima, koje su važne za sigurnost Alijanse“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com