Savetodavna organizacija NATO povećava snage u Iraku sa 300 na 4.000

Ministri odbrane država članica NATO-a odlučili su danas da vojni kontingent te organizacije u Iraku povećaju sa sadašnjih 300 na 4.000 vojnika.

To su odlučili, kako prenosi ARD, da bi sprečili ponovno jačanje Islamske države.

U informaciji, koju prenosi nemački ARD, insistira se na savetodavnoj i obrazovnoj funkciji ovog vojnog kontingenta.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da ti vojnici neće učestvovati u vojnim akcijama.

„Od 2017. godine NATO u Iraku Obrazuje sigurnosne snage. Obrazovni i savetodavni angažman dosad je obuhvatao 500 vojnika, od kojih je, prema podacima Alijanse, sada u toj zemlji 300“, navodi ARD.

Te vojne snage pored obučavanja iračke vojske, savetuju i Ministarstvo odbrane Iraka kao i druge sigurnosne organe.

Stoltenberg je istakao da se vojni kontingent povećava u dogovoru sa Bagdadom.

„Mi to radimo po pozivu iračke vlade. U Iraku postoji niz baza, koje koriste sile globalne koalicije i iračke vojske, gde možemo smestiti svoje instrukture“, rekao je Stoltenberg, a prenosi TASS.

Ruska agencija podseća da je rad misije  NATO blokiran januara 2020. godine pošto su Amerikanci u Iraku ubili iranskog generala Kasima Sulejmanija.

TASS podseća da je Vašington za vreme Donalda Trampa povlačio američku vojsku iz Iraka.

Ta agencija podseća da je istovremeno insistirao da saveznici iz NATO-a igraju veću ulogu u toj zemlji.

TASS tvrdi da Vašington vrši pritisak na Bagdad, koji je zavisan od Amerike, da stvori mogućnosti za povećanje prisustva NATO-a u Iraku.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenza insistirao je na tome da se u svim akcijama protiv oživljavanja terorizma poštuje suverenitet Iraka.

„Situacija s bezbednošću u toj državi ostaje krhka, izmedju ostalog i zbog aktivizacije terorista. Žalostan primer je nedavni dvostruki teroristički akt u centru Bagdada, koji je odneo živote 32 mirna gradjanina i jučerašnji (u utorak 16. februara) teroristički akt u Erbilu (centar Iračkog Kurdistana). Odlučno osudjujemo te akcije terorista“, rekao je Nebenza a prenosi kurdistan.ru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com