Naučnik Dmitrij Mendeljejev je bio agent ruske obaveštajne službe

Šef ruske obaveštajne službe Sergej Nariškin otkrio je da je čuveni naučnik Dmitrij Mendeljejev bio jedan od najboljih agenata ruske obaveštajne službe.

Mendeljejev je svojevremeno obezbedio informaciju neophodnu za organizaciju bezbedne proizvodnje bezdimnog baruta, objasnio je Nariškin u intervjuu magazinu „Istoričar“, a prenosi RIA Novosti.

Pri upotrebi bezdimnog baruta rasla je daljina i preciznost gađanja.

Kako bi savladao sve tehnološke nijanse proizvodnje, Mendeljejev je 1890. godine upućen u Francusku po nalogu Ministarstva vojske. Putovanje je zvanično bilo čisto naučnog karaktera.

U Francuskoj je Mendeljejev, tvrdi Nariškin, iskoristio svoje prijateljske odnose s tamošnjim hemičarima kako bi dobio neophodne podatke.

Nariškin je u intervjuu magazinu „Istoričar“ rekao da su se, do formiranja ruske obaveštajne službe kao posebne organizacione strukture, za dobijanje raznih informacija angažovali ljudi različitih zanimanja i  profesija.

Pa je naveo nekoliko najpoznatijih.

„Navešću nekoliko najpoznatijih imena: prvi predsednik Ruskog imperatorskog istorijskog društva knez Petar Vjazemski, hemičar Dmitrij Mendeljejev, geograf i istraživač Nikolaj Prževaljskij, i naravno, književnik i diplomata Aleksandar Gribojedov. Svi su se oni, ko manje, ko više, bavili obaveštajnom delatnošću – političkim i vojno-strateškim obaveštajnim radom“, naveo je Sergej Nariškin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com