Nema predaha za Angelu Merkel: Hoće li Hesen odlučiti njenu sudbinu

Danas je novi dan D za nemačku kancelarku Angelu Merkel: 4,4 miliona registrovanih birača u nemačkoj pokrajini Hesen (Visbaden, Frankfurt na Majni…) izjasniće se na izborima za pokrajinski parlament ne o politici pokrajinske nego o politici savezne nemačke vlade.

U Hesenu je na vlasti koalicija CDU/Zeleni, a sve predizborne ankete prognoziraju da će CDU (28%) i Socijaldemokratska partija Nemačke (20%), članice velike nemačke savezne koalicije, danas izgubiti po više od 10 procentnih poena u odnosu na rezultat (38,3, 30,7%) sa izbora od pre četiri godine.

Stranka Zeleni, pokrajinski koalicioni partner Folkera Bufijera (CDU) velikog zagovornika izbegličke politike Angele Merkel, nastaviće svoj, na izborima u Bavarskoj, započeti veliki uzlet.

Zeleni će, prognoziraju predizborne ankete, svom rezultatu od pre četiri godine (11,1%) danas dodati umalo pa deset procentnih poena (20%).

Po tumačenju Frankfurter algemajne cajtunga, kancelarka je jednom promišljeno gramatički nesavršenom rečenicom, u predvečerje hesenske odluke, biračima poručila da će na stranačkim izborima u decembru odstupiti u korist (najzad nadjenog) naslednika i tako ih pozvala da ne kažnjavaju Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU) da bi kaznili (odlazeću) nju.

S druge strane, ne samo u Veltu, ističe se poredjenje izmedju pokrajinskih izbora u Severnoj Rajni Vesfaliji 2005. godine i ovih u Hesenu 2018. godine.

Prvi su zapečatili političku karijeru socijaldemokratskog kancelara Gerharda Šredera, ovi drugi bi na odlazak mogli da prinude Angelu Merkel.

Šredera je pokopala reforma socijalne politike i tržišta rada, poznata kao Agenda 2010, od koje nisu odustali ni njegovu CDU/CSU naslednici na vlasti u Berlinu, a kojoj se u zaslugu upisuje i to što je Nemačka bezbolno prošla kroz svetsku ekonomsku krizu 2008. godine.

Političku poziciju Angele Merkel već je nepovratno uzdrmala, a danas bi mogla i da je dokusuri kancelarkina izbeglička politika iz 2015. godine.

Ukoliko CDU na današnjim izborima ne bude baš potučena do nogu, najverovatnijim se drži da će pokrajinsku vladu formirati takozvana Jamajka koalicija: CDU, Zeleni i Liberali.

Iako su visoki funkcioneri CDU/CSU Julija Klokner i Manfred Veber potvrdili spremnost te dve partije da, bez obzira na ishod u Hesenu, svoju svetu dužnost odradjivanja četvorogodišnjeg mandata u Berlinu ispune do kraja, još jedan mandat Angele Merkel na čelu CDU ne čini se verovatnim. U vezi sa tim se rado podseća da je ona sama mišljenja da bez kontrole nad strankom nema smisla ni kancelarska funkcija.

I na kraju, ali ne najmanje bitno: sa sigurnošću se očekuje da, posle pokrajinskog parlamenta Bavarske, Alternativa za Nemačku prvi put stupi i u parlament Hesena. Paradoksalno, ta pretnja bi mogla da bude jedini izgovor crno-crvenoj koaliciji u Berlinu da još neko vreme ostane na okupu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com