Nemačka će opet imati kancelarku, neće se zvati Angela nego Andrea?

Nama iz bivšeg socijalizma-komunizma ta je govornica na nedavnom vanrednom kongresu nemačkih socijaldemokrata ličila na pravu pravcatu frontovku, Frankfurter algemajne cajtungu na buduću nemačku kancelarku!

FAZ valjda bolje zna kad tvrdi da ona, doduše, ima još da radi, ali je već u tolikoj meri prerasla levičarski naboj bivše šefice mladih socijaldemokrata i bivše generalne sekretarke da je čak i toj konzervativnoj nemačkoj novini prihvatljiva za neko buduće upravljanje Nemačkom. Izmedju zakonske minimalne plate i interesa napretka.

Napuklim muškim glasom i sva od pokreta kojima se ne protivreči, Andrea Nales (47) je grmela socijaldemokratama da njihov problem nije ni Angela Merkel, ni „glupi Dobrindt“ (ministar iz bavarske CSU), nego oni sami. Uverila ih je, i tako spasila izglede na još jednu veliku nemačku koaliciju. Koju bledunjavi Martin Šulc umalo nije nepovratno ispustio.

Zato je, FAZ se poziva na insajdere, dobila sve pohvale parlamentarne frakcije kojoj je na čelu, kao što je Šulc požnjeo sve nezadovoljstvo.

Tim govorom, Nales je već centar rukovodjenja Socijaldemokratskom partijom premestila u parlamentarnu frakciju, kojoj će po svemu sudeći ostati na čelu, a nema sumnje da će njen uticaj u budućoj vladi biti ogroman, ceni FAZ, bez obzira ko se od socijaldemokrata nametne kao vicekancelar: Martin Šulc, njoj najbliži Olaf Šolc ili to ostane Zigmar Gabrijel.

U toj će nadmoćnoj poziciji sačekati da Šulcu istekne vreme na čelu partije – FAZ mu daje pola mandata – a onda Andrei Nales na put do funkcije sledećeg nemačkog kancelara eventualno, procenjuje FAZ, može stati samo još jedna žena: Manuela Švezig. Ali Švezig nije dobila kancelarski portret u uticajnom listu koji drži stranu preduzetnika.

„Gospodja( misli se na Andreu Nales-r.ć) nikad neće postati kancelarka. Neki od tih što tako govore, svojevremeno su isto govorili o Angeli Merkel“, podseća FAZ.

Angela Merkel je nemačka kancelarka od 2005. godine, a ne odustaje ni od četvrtog mandata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com