Nemačka industrija na intenzivnoj nezi: Pad u oktobru 5,3%

Analitičari su iznenađeni: umesto očekivanog minimalnog rasta od 0,1%, nemačka industrijska proizvodnja je u oktobru u odnosu na prethodni mesec pala za 1,7%, a u odnosu na oktobar 2018. godine za čitavih 5,3%, preneo je saopštenje Nemačke službe za statistiku Frankfurter algemajne cajtung.

“Industrijska proizvodnja u Nemačkoj boluje i na intenzivnoj je nezi. Posebno plaši veliki pad proizvodnje investicione opreme. Brojke upozoravaju da recesija nije izbegnuta”, kaže Tomas Gutcer, glavni ekonomista VP bank za FAZ.

Proizvodnja investicione opreme smanjena je u oktobru u odnosu na septembar za čitavih 4%.

Prema ranije objavljenim podacima Nemačke statističke službe, Nemačka je za dlaku izbegla tehničku recesiju (pad BDP-a dva kvartala zaredom): posle pada od 0,2% u II kvartalu, nemački BDP je u trećem kvartalu u odnosu na prethodni porastao za 0,1%, a u odnosu na isti kvartal prethodne godine za 0,5%.

Kako je sumirala Nemačka služba za statistiku, rast BDP-a Nemačke u periodu 1970-2019. godina je 0,5%. Najviši rast BDP Nemačke imao je u II kvartalu 1970. godine (4%), a najveći pad u I kvartalu 2009. godine (-4,7%).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com