Nemačka ne može izbeći recesiju: Pad BDP-a najmanje 2,8%

Ekonomski savet nemačke vlade objavio je danas da Nemačka, bez obzira koliko korona-kriza bude trajala, ove godine ide u recesiju.

Zavisno od trajanja korona-krize pad BDP-a Nemačke iznosiće izmedju 2,8 i 5,4%, saopštio je taj Savet.

U njegovoj se analizi, prenosi ARD, navode tri moguća scenarija. Oni se razlikuju zavisno od trajanja i obima ograničavajućih mera i brzine oporavka.

„U sva tri scenarija, širenje koronavirusa prekida započeti konjukturni oporavak naglo, tako da se recesija u prvom polugodju 2020. godine u Nemačkoj ne može izbeći“, navodi Ekonomski savet nemačke vlade.

Kao najverovatnije scenario ekonomisti vide normalizaciju ekonomske situacije na leto, tako da će BDP, kad se podvuče crta pasti za 2,8%.

Poredjenja radi, podseća ARD, 2009. godine je najveća evropska privreda, kao posledicu finansijske krize, imala pad od 5,7%.

U oba nepovoljnija scenarija, moguć je i dublji pad, ocenjuje Ekonomski savet nemačke vlade. U tim okolnostima u 2021. godini bi sledio veoma postepen oporavak.

Taj scenario, u obliku jednog dugog U, mogao bi da nastupi ukoliko se zdravstveno-političke mere produže i preko leta i ekonomski oporavak počne tek 2021. godine.

„U tom slučaju donete političke mere neće biti dovoljne da spreče ozbiljne štete na privrednoj strukturi“, tvrdi Ekonomski savet nemačke vlade.

Tada će BDP u 2020. godini pasti za 4,5%, a rast će u 2021. godini biti veoma spor, odnosno 1%.

U najgorem scenariju, Ekonomski savet računa s padom BDP-a u 2020. godini od 5,4%.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com