Nemačka prelazi na četvorodnevnu radnu nedelju?

Predlog šefa sindikata nemačke metalne i elektro-industrije (IG Metall) Jerga Hofmana da se u toj branši privremeno, radi očuvanja radnih mesta, predje na četvorodnevnu radnu nedelju suvislim smatraju i ekonomisti i političari, sem u delu koji se tiče pitanja ko će to platiti.

“Četvorodnevna radna nedelja bila bi odgovor na strukturne promene u automobilskoj industriji. Tako bi se radna mesta u industriji sačuvala umesto da se ukidaju”, rekao je Hofman a preneo je ARD.

Takvo rešenje već je primenjeno u kompanijama Boš i Dajmler.

Hofman je, medjutim, predložio i da se „zaposlenima obezbedi izvesna nadoknada za (izgubljenu) platu, kako bi mogli to da izdrže“.

Predsednik Nemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW) Marsel Fratcer ocenio je da je prelazak na četvorodnevnu radnu nedelju prihvatljiv predlog, ali ukoliko peti neradni dan ne bi išao na trošak kompanija.

“Protiv četvorodnevne radne nedelje i fleksibilnog radnog vremena nema se šta reći, ako poslodavci i zaposleni to žele. Odlučujuće je pitanje nadoknade plate. Ta bi nadoknada (u slučaju četvorodnevne radne nedelje) efektivno značila značajno povećanje plata, a to znači rast troškova za firme. To je kritično jer je pogodjena cela nemačka privreda. Pa se može pretpostaviti da narednih godina u mnogim branšama povećanja plata neće biti. Skraćenje radnog vremena smisleno je jedino u cilju osiguranja radnih mesta. Rast radnih troškova ne bi smeo da opterećuje kompanije”, rekao je Fratcer za „Passauer Neuen Presse“.

Danas je Nemačka statistička služba saopštila da je u drugom kvartalu 2020. godine broj zaposlenih u Nemačkoj u odnosu na isti period prošle godine smanjen za 574.000 ili 1,3%. Ukupno je bilo zaposleno 44,7 miliona od 83 miliona stanovnika Nemačke.

Broj ostvarenih radnih sati smanjen je, zahvaljujući skraćenom radnom vremenu, za 10% na 13,3 milijarde sati.

Pad broja zaposlenih u drugom kvartalu mnogo je više smanjen u Evropskoj uniji (-2,7%) i evrozoni (-2,9%).

Broj nezaposlenih u Nemačkoj je u drugom kvartalu 2020. u odnosu na isti kvartal 2019. porastao za 635.000 na 2,91 miliona nezaposlenih. Stopa nezaposlenosti je 6,3%.

Sa skraćenim radnim vremenom u maju 2020. godine u Nemačkoj je radilo 6,7 miliona ljudi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com