Nemačka privreda šokirana: Šef Simensa govori o porazu elita

Nemačka privreda koja je profitirala od otvorenog tržišta i evropske politike, šokirana je izbornim rezultatom koji je Alternativu za Nemačku odveo pravo u Bundestag.

Džo Kezel, šef Simensa, ocenio je uspeh jedne tako nacional-populističke stranke „i kao poraz elita u Nemačkoj“.

Šteta što Kezel problem nije formulisao ranije: „Mi smo njihove birače kao ljude stavili na marginu društva“, rekao je Kezel a prenose nemački mediji.

On je sada poučio političare, kao da će dobiti novu izbornu šansu za popravni ispit, da je od odlučujuće važnosti da se ti ljudi, koji se osećaju potisnutim, uključe u društvo i da im se da perspektiva.

„To je zadatak svih nas“, rekao je Kezel.

On je rekao da je Nemačka industrijska zemlja i ona mora da sprovede četvrtu industrijsku revoluciju i da je društveno inkluzivno oblikuje, dakle tako da po mogućustvu svi ljudi od nje profitiraju.

„Radi se o tome, ako tako hoćete, da se poveže ‘Industrija 4.0’ i ‘socijalna tržišna privreda 2.0′“, rekao je Kezel.

„Svet nije postao jednostavniji jačanjem populizma i razmišljanja na kratak rok, globalnim migracijama i klimatskim promenama. Ali šta me ispunjava pouzdanjem: Mi imamo veoma iskusnu i mudru kancelarku, koja zna da zastupa interese Nemačke i Evrope na medjunarodnom planu i uživa najveće poštovanje svuda u svetu“, rekao je šef Simensa.

Populistička Alternativa za Nemacku dobila je natprosecan broj glasova na teritoriji bivše Istočne Nemacke, gde je i skoro 30 godina od ujedinjenja nezaposlenost iznad, a plate ispod nemačkog proseka. Tu je ta stranka, kako su Ekonomske Vesti već objavile, briljirala medju muškarcima, nezaposlenima i radnicima, mladjom populacijom.

Izuzimajući Berlin, u tom delu Nemačke udeo stranaca u ukupnom stanovništvu je ispod nemačkog proseka. Dakle, ksenofobija nije bila uzrok za izbornu odluku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com