Nemci ne pristaju na penziju tek sa 69 godina, ali…

Pozivajući se na produženo očekivano trajanje života, nemačka centralna banka (Bundesbanka) je predožila da se donese zakon po kome će se od 2064. godine u Nemačkoj u punu penziju ići sa navršenih 69 godina starosti. Ta bi granica prvi put važila za one rodjene 1995. godine.

penzioner

Ovog trenutka u Nemačkoj je na snazi zakon prema kome se starosna granica za odlazak u penziju postepeno povećava – ovog trenutka iznosi 65 godina i pet meseci – a 2031. godine će iznositi 67 godina. Te će godine prvi put u penziju sa 67 godina krenuti rodjeni 1964. godine.

Protiv predloga Bundesbanke oštro je protestovao nemački vicekancelar i ministar privrede Zigmar Gabrijel. On tvrdi da je to „ubitačna ideja“ za jednu prodavačicu, medicinsku sestru, gerontološku sestru, a može biti divna ideja za zaposlene u nemačkoj centralnoj banci „sve ljude sa visokim prihodima, malim fizičkim opterećenjem, visokim očekivanim trajanjem života i veoma visokim penzijama“.

Gabrijela je poklopio konzervativni i kapitalu blisku Frankfurter algemajne cajtung statistikom: u deset država EU već su na snazi zakoni kojim se predvidja povećanje starosne granice za odlazak u penziju na neki rok posle 67 godine.

FAZ tvrdi da je zakonom u Danskoj predvidjeno da se 2050. godine u penziju ide sa 72 godine života, u Holandiji i Grčkoj ta se granica zakonom podiže na preko 69 godina, na Kipru, u Irskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Portugaliji 2050. godine će se u penziju ići pri starosti od 67 do 69 godine, u Finskoj i Češkoj izmedju 67 i 68 godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com