Nemiri u Beogradu: Komplikovano plašenje ruskim faktorom

Učesnici nemira u Beogradu strukturom i stavovima zbunili su svetske medije, a nisu se naročito primili ni na svetske političare, budući da sličan problem s nemirima, kojima je koronavirus povod, imaju i svi drugi.

Nemire je zdravo za gotovo, kao pravednu reakciju na bahaćenje Aleksandra Vučića s policijskim satom, a pošto je sam gradjanima davao loš primer, protumačio redovni hroničar dogadjaja na Balkanu Mihael Martens:

„Najave bi bile primljene s manje nezadovoljstva, da je vlada bila primer za ugled svojim gradjanima, ali nije. Pred parlamentarne izbore 21. jula srpsko društvo je otvoreno u meri kakva nije viđena u Evropi. Dopuštene su masovne manifestacije kao fudbalske utakmice i teniski turniri, noćni klubovi i diskoteke su opet otvoreni. Svoju izbornu pobedu Vučićeva ‘Srpska napredna stranka’ proslavila je partijem na kome su prekršena sva pravila o socijalnoj distanci”, napisao je Martens u Frankfurter algemajne cajtungu.

Komšije Hrvati nisu brzali s površnim zaključcima o pravednom narodnom gnevu, a s obzirom da je sam Vučić u priču ubacio strani faktor, a imenovao samo hrvatski.

U Analizi Jutarnjeg autor Vlado Vurušić postavlja više pitanja nego što daje odgovora.

„Što se krije iza nasilnih prosvjeda u Beogradu i noći s utorka na srijedu? Je li to, na kraju, ipak nekakva poruka Aleksandru Vučiću iz Moskve, uoči razgovora o Kosovu ovih dana u Parizu i Briselu, da će mu zasoliti ako bude ‘solirao’. Ili je sve to tek kremaljsko- vučićevska igra? Je li sve to šarada da se Brisel nagovori da ne pritišće Vučića oko (očekivanog) priznanja Kosova? Je li spominjanje Rusa kao mogućih organizatora koji stoje iza nereda poruka i Briselu da ga ne stišće oko priznanja Kosova jer mu ‘Rusi rade o glavi’ još jedan argument koji može iskoristiti? Sve je na stolu, barem sada“.

„Vučić nije ništa nagadjao, ali je, naročito preko naručenih pitanja novinara, poslao poruku da zna o kome se radi. No, inozemni faktor nestabilnosti je detektiran i on svakako nije bezazlen, uznemirio je Vučića, a očito je došao s Istoka“, kaže se u analizi Jutarnjeg.

I dodaje: „Već se dugo nagadja da Rusi šalju poruku Vučiću da im ne okreće leđa, i u ruskim se medijima spominjalo kako u Srbiji Rusija ima još svojih igrača na koje računa, osim na Vučića. On svakako jest onaj na koga Rusi računaju, ali ne može baš ‘solirati’ koliko misli. Rusija se boji da bi rješenjem kosovskog pitanja odnosno pristajanjem na briselske odluke, ona bila istisnuta iz posljednje točke na koju se u Evropi upire – Srbije. Vučić sjedi na nekoliko stolaca, pregovara sa EU, oslanja se na Rusiju, a sada se okrenuo i Kini kao dodatnom stolicu na kojem bi sjedio“.

Na kraju se zaključuje da „suludost prosvjednika ide na mlin Vučićeve Srbije“ i da tek treba videti šta će od toga ispasti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com