Netanijahu povukao reformu, ministar dobio privatnu policiju?

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu potvrdio je u televizijskom obraćanju javnosti da je sa koalicionim partnerima dogovorio da se drugo i treće parlamentarno čitanje novih pravosudnih zakona obustavi do postizanja drustvenog konsenzusa o njima.

Koalicioni partneri iz desnicarske stranke „Moćni Izrael“ zauzvat su tražili odluku vlade o osnivanju Nacionalne garde, koja će biti pod direktnom kontrolom njihovog člana ministra policije, pa ARD navodi da kritičari podozrevaju da će to biti njegova privatna vojska o trošku poreskih obveznika.

Arnop Bar – David, predsednik najvećeg izraelskog sindikata objavio je da opšti štrajk, koji je najavio, otkazuje.

Zakoni će pred parlamentom opet biti najranije krajem aprila, prenosi nemački ARD.

„Iz osećanja nacionalne odgovornosti, iz želje da sprečim raskol medju našim gradjanima, odlučio sam da obustavim drugo i treće čitanje zakona“, rekao je Netanijahu, a prenosi AFP.

„Ako postoji šansa da se dijalogom izbegne gradjanski rat, ja sam kao premijer uzeo pauzu za dijalog“ rekao je Netanijahu, ali je dodao da je odlučno sa pravosudnu reformu i pozvao da se „pokuša sa postizanjem širokog konsenzusa“.

Netanujahu, koji je imao problema s pravosudjem zbog optužbi za korupciju, pokrenuo je prvosudnu reformu odmah pošto se decembra 2022.godine vratio na funkcuju premijera.

Od januara zbog te reforme u Izraelu traju masovni protestu, koji su juče doveli do blokade saobraćaja i ključnih institucija i ustanova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com