Nikola Kusovac: Napravio sam popis umetničkih dela u jugoslovenskim ambasadama

Najpoznatijih kustos u Srbiji Nikola Kusovac tvrdi da je 90-te godine za tadašnjeg jugoslovenskog ministra inostranih poslova Budimira Lončara napravio popis umetničkih dela, koja su se nalazila po jugoslovenskim diplomatskim predstavništvima ili vojnim misijama po svetu.

On tvrdi da je diplomatskim predstavništvima slao zahteve i da su mu iz diplomatskim predstavništava slali svu dokumentaciju o umetničkim delima, koja su se u svakom od njih nalazila, i u digitalnom obliku gde je to bilo moguće.

Kusovac je na pitanje Ekonomskih Vesti odgovorio da je tu dokumentaciju sredio i popis umetničkih dela predao „ženi koja se tada u Ministarstvu inostranih poslova bavila ekonomskim pitanjima“.

On kaže da je više od 70 odsto popisanih umetničkih dela bilo u diplomatska predstavništva poslato iz Srbije, a za Srbijom sledi BiH, ali i to su, tvrdi Kusovac, pretežno bili srpski autori.

„Najmanje je umetničkih dela bilo iz Slovenije“, tvrdi on i sluti da su Slovenci većinu svojih umetničkih dela povukli pre nego što je on, sluteći šta se sprema, popis napravio.

Početkom jula u Beogradu je održan nastavak 19. sastanka Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ (Aneks B Sporazuma o pitanjima sukcesije). Na tom sastanku, kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, doneta je, izmedju ostalog, i odluka „da se lista umetničkih dela, koja su se nalazila u DKP bivše SFRJ i o čijem faktičkom stanju nema podataka, uputi Interpolu radi potrage i preduzimanja daljih mera iz njihove nadležnosti“.

Sledeći sastanak Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ održaće se do kraja februara 2020. godine u Sarajevu. Do tad će se valjda više saznati o tome šta je skoro 30 godina kasnije postigao Interpol u potrazi za umetničkim delima „o čijem faktičkom stanju nema podataka“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com