Nikolaj Zlobin: Na čemu su zube slomili Trampovi prethodnici

Predsednik istraživačkog Centra za globalne interese Nikolaj Zlobin smatra da je u svom inauguracionom govoru novoizabrani američki predsednik Donald Tramp najavio dve stvari: rat vašingtonskom establišmentu i američki spoljnopolitički i ekonomski nacionalizam.

„Prvo, Tramp je u suštini objavio rat vašingtonskoj političkoj mašineriji, vašingtonskom političkom klubu. Ovde je važno podvući: ne američkom establišmentu, nego baš vašingtonskom. Baš zato on izaziva tako razdražljivu i unekoliko snishodljivu reakciju predstavnika prestoničkih elita i medija. Neki predsednici pre njega takođe su pokušali da se bore s vašingtonskim establišmentom, ali su polomili zube“, rekao je Zlobin za ruski list Izvestija i precizirao da su to bili Hari Truman i Ronald Regan.

Što se spoljnopolitičkog i ekonomskog egoizma tiče, Zlobin kaže: „Od sada će se SAD ponašati egoistično, u dobrom smislu te reči, s tačke gledišta svojih nacionalnih interesa. To je, naravno, takođe izazvalo negativnu reakciju američkih političkih elita, koje su deo globalne političke klase i nikako ne žele da izgube uticaj“.

Zlobin je dodao i da ovu „egoističnu“ najavu Trampa kao veliku pretnju za sebe doživljavaju i saveznici SAD.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com