Nov udarac srpsko-australijskim odnosima : Djoković, pa Rio Tinto

Australijski mediji su jutros uzvestili o odluci Srbije da stavi tačku na projekat eksploatacije litijuma „Jadar“ i saradnju s australijsko – britanskom kompanijom Rio Tinto.

The Sidney Morning Harald citira poruke sa društvenih mreža ekoloških aktivista u Srbiji poput „Rio Tintu karta u jednom pravcu za Australiju“ i „Srbija nije na prodaju“ i podseća da odnosi Srbije i Australije već uzdrmani odlukom australijskih vlasti da deportuju  tenisera Novaka Djokovića.

List prenosi i saopštenje predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, uz podsećanje da je ta Vlada bila pod velikim pritiskom protesta gradjana protiv projekta Jadar, ali i predstojećih parlamentarnih izbora u aprilu.

Prenosi se i prva reakcija  kompanije Rio Tinto na odluku Vlade Srbije u kojoj  ta kompanija ističe da je u toku rada na projektu Jadar uvek poštovala zakone Srbije i da „razmatra pravne osnove za donošenje ove odluke i implikacije koje ona može imati na naše aktivnosti i naše ljude u Srbiji“.

Oglasio se i portparol australijske vlade:

„Australijska vlada žali zbog odluke da se poništi dozvola Rio Tintu za istraživanje eksploataciju  litijuma u Srbiji“.

„Ističemo veliku ekonomsku korist od značajne investicije Rio Tinta u Srbiji. Australijske rudarske kompanije uživaju veliki ugled širom sveta posebno kad je reč o njihovoj stručnosti“, rekao je portparol australijske vlade, a prenosi The Sidney Morning.

Plan Rio Tinta je bio da u Srbiji godišnje proizvede količinu litujuma dovoljnu za milion električnih automobila.

List podseća da je u toku utrkivanje proizvodjača električnih automobila da obezbede zalihe litujuma, nikla i bakra u situaciji kad trenutna ponuda ne može da zadovolji rastuću tražnju.Sve tri najveće australijske rudarske kompanije BHP, Rio Tinto Fortescu imaju velike planove u poslu obezbedjenja sirovina proizvodjačima električnih automobila odnosno baterija za te autimobile.

List podseća da problemi Rio Tinta sa lokalnim stanovništvom u Srbiji nisu jedini te vrste koji ometaju planove australijskih kompanija. Zajednička ponuda kompanija BHP i Rio Tinto za otvaranje velikog rudnika bakra u američkoj državi Arizoni suočena je s otporom plemena Apača u San Karlosu uplašenih da će se za  projekat koristiti i tako oskrnaviti njihov religiozni prostor.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com