Nova jaka žena Nemačke: Andrea Nales izabrana za seficu socijaldemokrata

Andrea Nales (47) nova je šefica Socijaldemokratske partije Nemačke.

Ona je prva žena na toj funkciji u 150 godina dugoj istoriji nemačkih socijaldemokrata.

Na partijskom kongresu u Visbadenu ona je na tu funkciju izabrana sa 66,35 odsto glasova.

Protivkandidat joj je bila takodje žena – Simona Lange je osvojila 27% glasova.

Glavni zadatak Andree Nales je da vrati socijaldemokratama pristalice koje su neprekidno gubili poslednjih 20-tak godina. Andrei Nales nisu skloni nemački mediji, pa je već nekoliko puta demantovala ankete javnog mnenja, a one sada kažu da polovina pristalica SPD-a veruje da će njoj poći za rukom da partiji vrati popularnost i staru slavu.

Paradoksalno, reforme Gerharda Šredera, koje su tokom poslednje svetske ekonomske krize, prema mišljenju ekonomskih stručnjaka, obezbedile Nemačkoj komotnu poziciju, koštale su socijaldemokrate podrške birača.

Prema poslednjim ispitivanjima javnog mnenja u okviru „Deutschlandtrend“, SPD podržava samo 17% birača, dok njenog koalicionog partnera u nemačkoj vladi CDU/CSU podržava njih 32%.

Prema vremeplovu, koji je napravljen za nemački list Velt, SPD je 1998. godine, prvi put posle 16 godina i sa 40,9% glasova, osvojila izbore i mesto nemačkog kancelara.

Već sledeće godine, svadje medju partijskim strujama i oko angažovanja Bundesvera na Kosovu dovele su do smanjivanja biračke podrške na 30%.

Afera s crnim fondovima Helmuta Kola (CDU) nakratko je dala krila socijaldemokratama (43%), ali su parlamentarne izbore 2002. godine završili sa 38,5% ili samo 6000 glasova razlike. Šreder je rekao NE mogućem ratu u Iraku.

Konačni pad podrške birača, Socijaldemokratska partija Nemačke je doživela 2003. godine kad je Šreder objavio svoj reformski paket poznat kao Agenda 2010, koja je obuhvatala temeljne promene propisa na tržištu rada i oštra kresanja socijalnih davanja. Podrška SPD-u novembra 2003. godine iznosila je 24%.

Septembra 2005. godine održani su prevremeni parlamentarni izbori, pošto je na njima dobio 34,2 % glasova SPD je postao mladji partner u vladi velike koalicije kojoj je na čelu bila Angela Merkel. Tako je CDU posle sedam godina izbivanja započeo svoj sledeći dugi niz vladanja.

Novi udarac SPd je doživeo 2007. godine kad se odvojilo levo krilo partije na čelu s bivšim šefom SPD-a Oskarom Lafontenom i sa PDS istočnonemačkog političara Gregora Gizija osnovalo stranku Levica, koja trenutno ima podršku 10% birača. Na izborima septembra 2009. godine socijaldemokrate su, na čelu sa sadašnjim predsednikom Nemačke, Frankom Valterom Štajnmajerom, ostvarile dotad najgori izborni rezultat – 23%.

Na parlamentarnim izborima 2013. godine osvojili su 25,7% i ušli opet u veliku koaliciju s CDU/CSU, opet na čelu s Angelom Merkel.

Prolazno su profitirali od nekih skandala unutar CDU (s dečjom pornografijom, na primer), 2017. godine euforija s izborom dotadašnjeg predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca za predsednika partije (podrška birača 32%) kratko je trajala, na parlamentarnim izborima septembra te godine socijaldemokrate su se spustile da niže nije moglo – 20,5%. Razlog je dobar deo članstva video u učešću u velikoj koaliciji, ali je Andrea Nales uspela da prelomi raspoloženje u korist još jedne koalicije s gospodjom Merkel, koja upravo troši svoj četvrti kancelarski mandat.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com