Nova Trepča: Drama u Beogradu, oduševljenje u Prištini

Kao da sama tema nije dovoljno eksplozivna, namestilo se da poslanici Skupštine Kosova u sitne sate, izmedju subote i svete nedelje, usvoje novi statut Rudarsko hemijsko metalurškog kombinata Trepča, kojim je izražena namera da se cela kompanija reorganizuje i postane nova. S vlasničkom strukturom: 80 odsto država Kosovo, 20 odsto radnici.

Statut je izazvao više nego burnu, koliko se zna, zasad verbalnu reakciju u Beogradu i oduševljenje u Prištini. Zasnovan je na zakonu, koji je kosovski parlament doneo 2016. godine, a koji je Vlada u Beogradu proglasila ništavnim.

I prošle noći usvojeni statut su odmah kao neprihvatljiv i ništavan ocenili predstavnici Srba sa severa Kosova i vlasti u Beogradu.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković je za više medija u Beogradu oštro ocenio da je namera Prištine da uništi, po njemu, uspešan model funkcionisanja Trepče Sever. Trepču je UNMIK još za vreme kad mu je na čelu bio Bernar Kušner podelio na Trepču Sever, pod kontrolom Srba i Trepču Jug pod kontrolom Albanaca odnosno 30 odsto prema 70 odsto. Tako su  funkcionisale do danas.

„Kada bude osnovano novo preduzeće, sadašnje upravljačke strukture i organizacione jedinice prestaju da postoje. To može da znači, svima je jasno, da hoće da blokiraju račune i zaustave proizvodnju i izvoz koncentrata olova i cinka od čega Trepča Sever živi“, rekao je Petković.

Ali, rekao je Petković, to što statut predvidja novi menadžment neće moći fizički da se ostvari jer je Trepča Sever u Leposaviću, a najvažniji rudnici Belo brdo i Crnac su uz administrativnu liniju prema centralnoj Srbiji

Petković je ocenio da Statut ugrožava 3.000 zaposlenih u Trepči Sever i egzistenciju njihovih porodica. Da mu je, dakle, krajnja namera da ekonomski  nemogućim ucini opstanak Srba na KiM.

Statut je u kosovskom parlamentu usvojen sa 80 glasova za, dva protiv i tri uzdržana što je pokazalo dvotrećinsko jedinstvo kosovskog političkog spektra, napisao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

„Statut je ključni momenat da se ovoj imovini da moć da investira i stvori stabilne prihode i zaposlenost. Ovaj statut daje Trepči  legitimitet potreban za rad sa svim njenim mogućnostima i vraća je u funkciju ekonomije zemlje“, oduševljava se Haradinaj.

Ovo nije prvi put da bilo Priština, bilo Beograd menjaju status Trepče u nameri da dokažu svoje vlasničke pretenzije u Kombinatu.

Ovog puta je stvar opasnija jer dolazi pošto je, s jedne strane, vlast u Prištini, uvodjenjem takse od 100 odsto na robu iz Srbije, pokazala da je spremna i na neočekivane mere, a s druge strane, takozvana medjunarodna zajednica je pokazala da je te mere spremna da proguta. Uz verbalne packe, ali ne dalje od toga.

Beograd je medjunarodnu zajednicu i povodom novog statute Trepče pozvao da spreči namere Prištine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com