Nove sankcije Belorusiji pravo u metu: Porasle akcije konkurentskih nemačkih firmi

Sutra je 80. godina od upada Nemačke u Sovjetski savez, pri čemu je teritorija sa najvećim ljudskim gubicima bila Belorusija, a danas je Evropska unija uvela nove sankcije Minsku s ciljem da prinudi na povlačenje beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Još 78 pripadnika beloruskih vlasti dobilo je zabranu ulaska u EU i biće im zamrznuta imovina na njenoj teritoriji, a prvi put su sankcije proširene i na beloruske firme iz oblasti kalijevih proizvoda (djubriva), energetike i finansijskih usluga, objasnio je nemački ministar inostranih poslova Haiko Mas, a prenosi ARD.

„Ove mere će snažno pogoditi državne prihode, na koje je oslonjen Lukašenkov režim, i to im je takodje cilj”, rekao je Mas.

Prvi rezultat tih sankcija zabeležen je na Berzi, akcije konkurentskih firmi beloruskim proizvodjačima djubriva porasle su danas, javio je izveštač ARD-a sa Berze.

Na ovom spisku za sankcije nalazi se i sin Aleksandra Lukašenka Dmitrij Lukašenko, snaha beloruskog predsednika-žena njegovog najstarijeg sina Viktora, Lilija Lukašenko izvestava RBC i podvlači da se na spisku nalazi i ruski biznismen, vlasnik firmi „Safmara“ i „RussNjeft“ Mihail Gucerijev. U Briselu smatraju da Gucerijev podržava režim Lukašenka.

„Mihail Gucerijev je poznati ruski biznismen, koji ima poslovne interese u Belorusiji u sektorima energetike, kalijevih djubriva i drugih. On je stari drug Alekdandra Lukašenka i zahvaljujući njemu stekao je značajno bogatstvo i [ima]uticaj u političkoj eliti Belorusije, objašnjava Savet Evrope, a prenosi RBC.

„Gucerijev je, navodi se dalje, donosio Lukašenku raskošne poklone. On je takodje izjavio da je vlasnik rezidencije, koja de facto pripada Lukašenku i na taj način ga je pokrio kad su novinari istrazivali, tvrdi Savet u svom obrazloženju sankcija.

Pozivajući se na izveštaje medija, Savet Evrope tvrdi da avionom, koji pripada Gucerijevu, dovozili u Belorusiju ruske novinare koji su zamenjivali novinare beloruskih državnih medija dok su biliu štrajku! I još :ti su se novinari smestili u hotelu „Minsk Renaissance“, koji pripada Gucerijevu, argumentuje svoje sakcije Savet Evrope.

Ovo je četvrti paket sankcija EU Belorusiji. Predstavnici Evropskog saveta su izrazili očekivanje da će ove sankcije oboriti Lukašenka na kolena!

S obzirom na tesne veze Belorusije i Rusije, nema sumnje da će dobar deo ovog računa platiti Moskva i da je to Briselu cilj.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com