Novi američki ambasador u Nemačkoj: Ni jedne lepe reči o izbeglicama i kosovskim Albancima?!

Grupa demokratskih kongresmena uputila je pismo Beloj kući sa zahtevom da se povuče predlog američkog predsednika Donalda Trampa da se za američkig ambasadora u Berlinu imenuje penzionisani pukovnik Daglas Mekgregor (73) jer bi on „u Berlinu naneo nepopravljivu štetu i nepopravljivo bi štetio ugledu SAD“.

Dakle, Nemci neće dugo uživati u olakšanju zbog odlaska Ričarda Grenela sa mesta američkog ambasadora u Berlinu.

Sa novim američkim ambasadorom u Berlin stižu novi, i ako je verovati američkim demokratama, još veći problemi.

O tome je grupa demokratskih kongresmena na čelu s Robertom Menendezom, uputila pismo šefu personala Bele kuće Marku Medouzu, a sadržaj je obnarodovao Foreign Policy.

U tom je pismu Mekgregor optužen za iznošenje antisemitskih, ksenofobnih i rasističkih stavova.

Pukovnik je pre toga u američkim medijima pominjan u vezi sa pregovorima Beograda i Prištine.

Prema navodima CNN-a on je kritikovao Klintonovu intervenciju na Kosovu 1990-tih i tvrdio je da su kosovski Albanci muslimanska mafija.

Intervenciju na Kosovu je 2014. godine ocenjivao kao pokušaj „da se suštinski uspostavi prijateljstvo i razumevanje u muslimanskom svetu… I tako mi smo intervenisali protiv pravoslavnih Srba, pravoslavnih hrišćanskih Srba na Kosovu i na vlast smo u stvari doveli muslimansku narko-mafiju i to smo nazvali velikom uspešnom demokratskom pričom“.

On je pisao takodje: “Ti ljudi nisu nikad bili naši prijatelji. Oni neće nikad postati naši prijatelji. Oni su neizlečivo neprijateljski. Govorim o muslimanima-sunitima”.

Medjutim, Daglas Mekgregor je učestvovao u intervenciji na Kosovu, tvrdi se kao glavni planer vazdušne intervencije generala Vestlija Klarka. Mekgregor je odlikovan sa Kosovo Campaigne Medal, koju je maja 2000. godine ustanovio tadašnji američki predsednik Bil Klinton.

Prema pismu senatora Roberta Menendeza, Daglas Mekgregor nije imao lepe reči ni o migrantskoj politici nemačke kancelarke Angele Merkel 2015. godine.

Kako delove tog pisma citira Business Insider, Mekgregor je tu politiku opisivao kao „veoma luksuzno i ekstremno skupo socijalno davanje“.

On je, citira se, tvrdio da izbeglice „ne dolaze da bi se asimilovali ili postali Evropljani – sasvim obratno. Oni dolaze da uzmu sve što mogu da dobiju“.

Mekgregora demokrate takodje optužuju da je minimizovao zlo iz vremena nacizma i nemačku kulturu sećanja tumačio kao izraz „bolesnog mentaliteta“.

Tako demokrate smatraju da Daglas Mekgregor nije osoba prikladna za bilo koju poziciju u američkoj Vladi, a posebno ne za diplomatsku funkcuju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com