Novi šef za Bavarsku: Nova ljubav CDU i CSU

Markus Soder je od subote jedini šef Bavarske: premijerskoj funkciji je dodao i funkciju šefa regionalne Hrišćansko-socijalne unije (CSU) voljom čak 84,72 odsto delegata na njenom kongresu.

Na pitanje novinara ARD-a, je li ovim izborom nagradjen za loš rezultat stranke na nedavnim bavarskim parlamentarnim izborima, Soder je dao čak i za političara njegovog kalibra neubedljiv odgovor.

Prvi put u poslednjih 15 godina, šef CSU neće biti lično predstavljen u nemačkoj vladi čiji je CSU deo: u subotu, na mesto počasnog predsednika stranke degradirani Horst Zeehofer ostaće na mestu saveznog ministra za unutrašnje poslove.

Na pitanje koliko će to dugo trajati, Soder je podsetio da se na subotnjem kongresu CSU zakleo na stabilnost, dakle dok to nemačku stabilnost garantuje, s novim političkim manirom nema nikakvih problema.

Nemački posmatrači sumnjaju da je subotnji rasplet garancija da će CSU ponovo pronaći izgubljeno unutrašnje jedinstvo.

Kongresu je prisustvovala nova šefica Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Anagret Kramp-Karenbauer.

Ona je rekla da bi CSU i CDU ubuduće trebalo da se vladaju kao porodica: i braća i sestre se svadjaju ali kad se pojave komšije – nastupa porodično jedinstvo.

Markus Soder se s time složio u potpunosti.

CSU je dobro izgutala javna neslaganja svog bivšeg šefa Horsta Zeehofera i bivše šefice CDU Angele Merkel, pre svega, oko migrantske politike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com