Novi susret Kim Džong Una i Trampa?

Severnokorejski lider Kim Džong Un otputovao je u iznenadnu četvorodnevnu posetu Pekingu, gde će se sastati s kineskim predsednikom Si Djinpingom, javila je Centralna Korejska Novinska Agencija (KCNA), a potvrdila je i kineska agencija Ksinhua (Xinhua).

U zapadnim medijima se ova poseta tumači kao indikativan znak skorog, drugog po redu  susreta Kim Džong Una i američkog predsednika Donalda Trampa. Postojanje pregovora o takvom susretu nedavno je objavio američki predsednik Donald Tramp najavljujući da će se o datumu znati „u ne tako dalekoj budućnosti“.

Ovo je četvrta poseta Kima Kini – prošle godine se sa kineskim predsednikom sastao tri puta, pre i posle susreta sa Trampom održanog juna 2018. godine u Singapuru.

Na samitu u Singapuru, Kim se saglasio da će raditi na kompletnoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva u zamenu za sigurnosne garancije i nove odnose sa SAD.

Proces denuklearizacije, podseća The Korea Times, teče sporo. Pa je Kim u novogodišnjoj poruci poručio da on može krenuti i više drugim putem ukoliko SAD nastave s pritiskom i zadrže režim sankcija uvedenih Pjongjangu.

Kim je u Peking otputovao sa suprugom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com