Od 5.marta elektronske prijave za jedinstveno tržište Otvorenog Balkana

Od 5.marta gradjani Srbije, Albanije i Severne Makedonije mogu koristiti elektronske usluge jedinstvenog tržišta „Otvorenog Balkana“ saopštilo je Ministarstvo informacija i komunikacija.

Gradjanima će na portalu eUprave biti dostupna usluga „Identifikacioni broj Otvorenog Balkana“ namenjen isključivo državljanima Srbije koji imaju elektronski identitet na portalu eid.gov.rs,a sa kojim će pristupati portalu eUprava

Na portalu eUprava će, takodje, biti dostupna i usluga „Slobodan pristup tržištu rada“, koja je namenjena državljanima Albanije i Severne Makedonije, koji imaju elektronski identitet na svom portalu za elektronsku upravu i dodeljen Identifikacioni broj „Otvorenog Balkana“.

Korisniku će Identifikacioni broj „Otvorenog Balkana“ odmah biti dodeljen, a na adresu elektronske pošte dobiće i sertifikat o dodeljenim Identifikacioni broju u vidu elektronskog dokumenta.

Nakon toga zainteresovani može da pristupi portalu elektronske uprave zemlje u kojoj namerava da se zaposli i podnese zahtev za slobodan pristup tržištu rada. Odredišna zemlja, nakon provere, donosi konačnu odluku, a najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Nakon dobijanja odobrenja, zainteresovani može biti zaposlen, pod istim uslovima kao lokalni državljanin zemlje, do dve godine, a nakon isteka ovog perioda, može produžiti odobrenje koje ujedno predstavlja odobrenje za boravak i rad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com