Od 5. novembra pod američkim sankcijama 600 iranskih firmi i fizičkih lica

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da će druga faza američkih sankcija Iranu, koja stupa na snagu u ponedeljak 5. novembra, obuhvatiti više od 600 lica i kompanija.

„Ministarstvo finansija će u sankcioni spisak uvesti više od 600 lica i kompanija iz Irana i oni moraju uticati na ponašanje iranskog režima. To su naše nade. To je motiv politike koju sprovodi predsednik Tramp”, rekao je Pompeo za televizijsku stanicu Fox News.

On tvrdi da su sankcije već jako uticale na iransku ekonomiju.

“Iran su već napustile stotine evropskih kompanija”, rekao je on.

Izvoz sirove nafte iz Irana smanjen je za više od milion barela dnevno.

„Ta količina će se smanjivati i dalje. Nekoliko država je značajno smanjilo uvoz nafte, ali je potrebno malo više vremena da bi se on sveo na nulu”, rekao je Pompeo.

Zajednički sveobuhvatni plan aktivnosti o iranskom nuklearnom programu potpisale su 2016. godine ključne zapadne zemlje, Rusija, EU, Ujedinjene nacije.

Taj sporazum je značio početak kraja sankcija medjunarodne zajednice Teheranu i početak masovne ekonomske saradnje posebno najjačih zemalja s Iranom, koji je bio gladan investicija i modernih tehnologija. Pre svega u naftnom sektoru.

Dolaskom na vlast, američki predsednik Donald Tramp ispunio je predizborno obećanje temeljeno na oceni da je nuklearni sporazum s Iranom katastrofalno loš.

Iako su mu medjunarodne kontrolne institucije potvrdjivale da se Iran obaveza iz ovog sporazuma drži, SAD su iz njega jednostrano izašle. I uvele sankcije Iranu s namerom da ga prinude na nove pregovore. Što je pozdravio Izrael.

Američke sankcije Iranu nisu podržali Evropska unije, Rusija i Kina, ali su odlučile da ih poštuju neke velike evropske kompanije u strahu za svoje poslove u SAD.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com