Opšti izbori u Bosni i Hercegovini

U Bosni i Hercegovini se održavaju predsednički i parlamentarni izbori na svim nivoima, 8. izbori od proglašenja samostalnosti te države.

Izlaznost je do 15 sati bila 37,1%, u Federaciji BiH 34,65%, a u Republici Srpskoj 41,81%.U distriktu Brčko odziv je bio 32,26%.

Prema podacima Centralne izbornekomisije, na ovim izborima se 7.497 kandidata bori za 518 političkih funkcija. Medju njima je 4.378 muškaraca i 3.119 žena, mladji od 30 godina su njih 1.684, a stariji od 30 godina 5.813.

U BiH je registrovano 3.352.933 birača.

U BiH nema nivoa vlasti na kome se rezultati izbora ne očekuju s velikim uzbudjenjem, iako je zemlja pod protektoratom Visokog predstavnika i medjunarodne zajednice, ali se ishod okršaja za srpskog člana Predsedništva BiH očekuje s posebnim interesom. Za tu funkciju su registrovana četiri kandidata, medju njima je i dosadašnji predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Veruje se da će se bitka za mesto srpskog člana Predsedništva BiH odlučiti izmedju Mladena Ivanića, koji je tu funkciju obavljao do sada, i Dodika. Ostali kandidati su Mirjana Popović, kandidatkinja Srpske napredne stranke, i bivši premijer RepublikeSrpske Gojko Kličković, kandidat Prve srpske demokratske stranke.

Glavni kandidati za predsednika Republike Srpske su dosadašnja premijerka Željka Cvijanović, kandidatkinja SNSD i Vukota Govedarica, kandidat Saveza za promene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com