Organizacija američkih država: Ruski vojnici u Venecueli nezakonito

Organizacija američkih država na svom je sajtu boravak ruskih vojnika u Venecueli proglasila nezakonitim, preneli su ruski mediji.

Ta organizacija, čiji su članovi većina latinoameričkih država i SAD, tvrdi da odluku o takvom boravku može doneti samo Nacionalna skupština što ona nije učinila.

„Prisustvo vojnika i vojnog transporta predstavlja poguban akt po suvrenitet Venecuele. Strani vojnici su instrument represivnog zastrašivanja u kontekstu demokratske tranzicije na čelu s prelaznim predsednikom Huanom Guaidom”, saopštava Organizacija američkih država i upozorava da se radi o „nedopustivoj saradnji s uzurpatorskim režimom“.

Pozivajući se na neimenovani izvor u američkom Stejt departmentu, Rojters je objavio američko upozorenje da dolazak ruskih vojnika u Venecuelu protivreči izjavama i Rusije i Nikolasa Madura o nemešanju u unutrašnje stvari druge države.

U nedelju je objavljeno da su u Venecuelu stigla dva ruska aviona s 99 vojnika i 35 tona robe, a na čelu ekspedicije je visoko pozicionirani ruski general-pukovnik Vitalij Tonkoškurov. Prema zvaničnim informacijama, oni su tamo radi konsultacija u okviru vojno-tehničke saradnje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com