Otrežnjenje za Nemce: Veliki brat je mrtav i Bajden ga neće oživeti

„Evropa je u geopolitičkoj optici marginalna za probleme koje ima Amerika. Amerika odavno nije supersila. Veliki moralni uzor-brat je mrtav ili Bog je mrtav što je rekao Niče, i Bajden ga neće oživeti“, tako je u četvrtak uveče nemački filozof Markus Gabrijel treznio Nemce sa ekrana njihovih televizora.

Bajden neće izlečiti sve američke rane, rasizam i radikalizam nastaviće da rastu nezavisno od toga ko će biti američki predsednik, i u tom smislu će Bajden ostati u opoziciji i ako se useli u Belu kuću, rekao je Gabrijel u emisiji „Panorama“ ARD-a.

Nemačke nade da će demokratski predsednik Džo Bajden gumicom obrisati sankcije gasovodu Severni tok 2, zabrane saradnje s kineskom kimpanijom Huawei i naročito odluku o povlačenju trećine američkih vojnika iz Nemačke, u četvrtak uveče nije podržao nijedan od sagovornika emisije „Panorama“ (ARD).

Najviše što mogu da očekuju Nemci od promene stanara u Beloj kući je promena tona. Ton u komunikaciji Vašingtona s Berlinom bio bi, s predsednikom Bajdenom, mirniji i manje agresivan.

Ali, zaustavljanje gradnje gasovoda Severni tok 2 u decembru 2019. godine rezultat je konsenzusa demokrata i republikanaca u američkom Kongresu, rekao je Peter Bajer, koordinator za transatlantske odnose u nemačkoj vladi.

A sam Džo Bajden je još kao potpredsednik Amerike kritikivao taj gasovod i pozivao Evropljane da umesto ruskog kupuju američki tečni gas.

I najzad, Severni tok 2 će biti deo Bajdenove poznate ruske agende.

Nemačka još nije sasvim popustila američkom pritisku i njene kompanije, pre svega Dojče telekom i Leika nastavljaju saradnju sa kineskom kompanijom Huawei.

Nemački stručnjak za IT industriju Martin Šalbruh, bivši funkcioner Ministarstva unutrašnjih poslova, kategorično je uveren da će demokrate u toj stvari Trampovu politiku nastaviti, jer takodje postoji konsenzus republikanaca i demokrata oko toga da se Kini ne može dozvoliti da zavlada tržištem informacionih tehnologija.

On je podsetio da su 2009. godine svih 10 najvećih IT kompanija u svetu bile američke. Danas u prvih 10 spadaju 4 kineske kompanije.

Zato za Šalbaha nema nikakve sumnje da će američki pritisak na Nemačku biti nastavljen.

Trampova administracija je odlučila da američki vojni kontingent u Nemačkoj od 36.000 vojnika smanji za 12.000, na užas Nemaca.

Peter Bajer je siguran da će Bajden, ukoliko postane američki predsednik, i ovu odluku Trampove administracije realizovati jer se američki vojni interesi menjaju oko čega postoji konsenzus u američkim bezbednosnim strukturama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com