Ovo su ministri na dve godine

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predstavila je ministre u novoj Vladi Srbije, drugoj po redu kojoj je ona na čelu, i kojoj je mandat, odlukom predsednika Srpske napredne stranke i Srbije Aleksandra Vučića, oročen maksimalno do 3. aprila 2022. godine.

Ministar finansija ostaje, kako je sam već objavio, Siniša Mali.

Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin rotirali su se na položajima ministra unutrašnjih poslova i ministra odbrane: Stefanović je novi ministar odbrane, a Vulin novi ministar unutrašnjih poslova.

Aleksandar Vulin je dosad obavljao funkcije direktora Kancelarije za KiM, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i ministra odbrane.

Ministar spoljnih poslova biće Nikola Selaković.

Ministarka energetike i rudarstva biće Zorana Mihajlović. Ona je tu funkciju već obavljala.

Tako je Socijalistička partije Srbije izgubila dva moćna mesta u Vladi Srbije: spoljne poslove i energetiku.

Prema nekim ranijim komentarima, promene na čelu Ministarstva za energetiku odražavaju jačanje američkog uticaja u zvaničnoj politici vlasti u Srbiji i očekivane promene u energetskoj politici, a posle potpisivanja Vašingtonskog sporazuma.

Ministarka privrede biće dosadašnja generalna direktorka „Prve petoletke – Namenska“ iz Trstenika Anđelka Atanasković.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ostaje Branislav Nedimović.

Uvedeno je i Ministarstvo za brigu o selu. Na njegovom čelu biće Milan Krkobabić. Sin Milana Krkobabića Stefan Krkobabić izabran je za potpredsednika Narodne skupštine Republike Srbije. Temelje političkoj porodici Krkobabić postavio je pokojni Jovan Krkobabić koji je bio prvi ministar u toj porodici.

Očekivalo se, logično, da Tomislav Momirović bude ili ministar privrede, ili turizma, ali pošto o raspodeli ministarskih mesta odlučuje Aleksandar Vučić, Tomislav Momirović uspešan naslednik uspešne poslovne porodice Momirović (kompanija Mona) biće ministar za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija biće Tatjana Matić.

Ministarka zaštite životne sredine biće Irena Vujović.

Pošto se Zlatibor Lončar, čvrsto poput stene održao na mestu ministra zdravlja, Darja Kisić Tepavčević će biti ministarka za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu politiku.

Ratko Dmitrović je ministar za brigu o porodici i demigrafiju.

Ministarka pravde je Maja Popović.

Ministarka državne uprave i samouprave je Gordana Čomić.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Ministarka evro-integracija ostaje Jadranka Joksimović.

A ministar omladine i sporta ostaje Vanja Udovičić.

Još Socijalistička partija Srbije da predloži ministra za nauku i prosvetu i još potpredsednici vlade i ministri bez portfelja i – gotovo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com