Panika u Evropi: Ko će primiti 800 terorista?

Tviter američkog predsednika Donalda Trampa još jednom je izazvao šok u Evropi: 800 terorista Islamske države, uhapšenih tokom likvidacije Kalifata, biće pušteni na slobodu, ukoliko ih ne prime EU zemlje čiji su državljani?

Nikom nije u interesu da ti pripadnici Islamske države završe slobodno u Evropi, upozorio je Tramp.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov rekao je da ne vidi u čemu je problem: postoji rezolucijom Ujedinjenih nacija regulisana medjunarodna procedura za zbrinjavanje „inostranih terorista-boraca“ posle oslobadjanja Kalifata.

A u Rusiju je neki dan dopremljeno 27 dece, čije su se majke pridružile očevima u Islamskoj državi, a sad se nalaze u zatvoru. To je druga grupa takve dece, a očekuje se da u Rusiju bude dopremljeno još 50. Njima se odmah uzima DNK, na aerodromu cekaju drugi srodnici,  kako bi bilo utvrdjeno roditeljstvo i smeštaju se u hraniteljske porodice.

U Nemačkoj su predstavnici svih partija saglasni, čak i Alternativa za Nemacku : gde se radi o nemackim državljanima, spora nema, imaju pravo da se vrate u Nemačku.

Ali nemački ministar inostranih poslova Hajko Mas tu vidi prvi problem: Nemacka nema tehničkih mogućnosti da u Siriji, gde je pred padom Baghus poslednji bastion Kalifata, utvrdi da li se zaista radi o njenim državljanima.

Ima još jedan problem: na licu mesta, u Siriji, bi trebalo da budu prikupljeni dokazi njihove krivice  i oformljen predmet, kako bi zarobljeni pripadnici Islamske države mogli odmah po prispeću u Nemačku, sa aerodroma da budu odvedeni u zatvor.Inače će pravo na slobodu.

Nemačka tvrdi da od 800 terorista njeno državljanstvo ima “ dvocifreni broj“.A u šator- naselju u Baghus-u, gde su uglavnom smeštene žene i deca pripadnika Islamske države, reporteri nemackog javnog servisa su našli 15 porodica s nemačkim državljanstvom.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com