Panika u Ukrajini: Dnjepropetrovsk se vraća na vlast

Ruski i ukrajinski analitičari danas su dobili najsnažniju potvrdu teze da se s novoizabranim predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim na vlast vraća Dnjepropetrovsk, odnosno „ljudi bivšeg ukrajinskog predsednika Leonida Kučme“: Sudije Okružnog administrativnog suda u Kijevu zvanično su optužile odlazećeg predsednika Petra Porošenka za pritisak na sud u predmetu poništene nacionalizacije Privat banke i zatražile da se protiv njega povede predkrivični postupak „zbog direktnih pretnji, ugrožavanja nezavisnosti i nepristrasnosti sudstva“.

Dnjepropetrovsk je jednomilionski grad u centralnom delu Ukrajine, centar ukrajinske metalurgije, poznat i po tvrdnji da je većina ukrajinskih milijardera iz Dnjepropetrovska ili iz njega potiče.

Privat banka je bila najveća banka u Ukrajini sa sedištem u Dnjepropetrovsku. Njeni vlasnici su do 2016. godine, kad je nacionalizovana, bili ukrajinski milijarderi Genadij Bogoljubov (Forbs 2019: 1,2milijarde dolara) i Igor Kolomojski (Forbs 2019: 1,1milijarda dolara). Igor Kolomojski je od 2014. do marta 2015. godine bio gubernator Dnjepropetrovske oblasti.

Pred drugi krug predsedničkih izbora u Ukrajini, a po žalbi Kolomojskog, sud u Kijevu je poništio nacionalizaciju Privat banke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com