Pao Gruevski: Makedonija dobija novog premijera posle 11 godina!

Činilo se da je nepobediv. Bio je na vlasti, na premijerskoj poziciji, od 2006. godine, dobijao je redovne i uglavnom vanredne izbore bez većih problema, ali…

Nikola Gruevski, lider i dalje najjače makedonske stranke VMRO-DPMNE, i definitivno je izgubio vlast. Protesti opozicije, koji su godinama tinjali, a kulminirali prošle godine, doveli su do pada neprikosnovenog makedonskog premijera.

Novu vlast formiraće SDSM Zorana Zaeva a sa albanski partijama DUI, Besa i Alijansa za Albance. Ove četiri strane su postigle usmeni dogovor nakon što je Zaev, ističu makedonski mediji, pristao na sve uslove Albanaca. Zajedno će imati 69 poslanika, što je osam više od proste većine u Sobranju.

Za sada nije zvanično poznato na koje je zahteve albanske manjine u Makedoniji pristao Zaev, ali oni su još ranije istakli da u vlast neće ulaziti bez obećanja da će albanski postati zvaničan jezik, da će biti usvojena rezolucija kojom se osuđuje „genocid nad Albancima od 1912. do 1956. godine u Makedoniji“, da će albansko stanovništvo dobiti veća prava i da će se raditi na kantonizaciji Makedonije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com