A paradajz – ne može

Posle nemačke kancelarke Angele Merkel, ruski predsednik Vladimir Putin danas je u Sočiju primio turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Taj je susret, za razliku od onog jučerašnjeg, protekao u prijateljskoj atmosferi.

Sva ograničenja u uzajamnoj trgovini biće odmah ukinuta, sem onog ograničenja koje se tiče običnog paradajza.

Ograničenja na uvoz turskog paradajza u Rusiju neće biti ukinuta jer su ruski proizvodjači uzeli kredite radi razvoja sopstvene proizvodnje i sada ne bi bilo u redu da se uslovi na tržištu tako naglo promene, objasnio je ruski predsednik VladimirPutin.

Rusija je uvela ekonomske sankcije Turskoj krajem 2015. godine pošto je turska vojska oborila ruski vojni avion pri sirijsko-turskoj granici. Sredinom prošle godine došlo je do pomirenja izmedju Moskve i Ankare, ali trgovinske veze izmedju dve zemlje nisu u potpunosti normalizovane. Naprotiv su pogoršane turskom odlukom da uvede carine na uvoz ruske pšenice.

Turski paradajz će na rusko tržište biti vraćen kad istekne ciklus vraćanja kredita ruskih proizvodjača za koje je garancije dala država. A pošto tokom godine postoje periodi kada Rusija ne može da obezbedi dovoljno paradajza sopstvene proizvodnje, tokom tih perioda turskom paradajzu će rusko tržište biti otvoreno, dogovorili su se Erdogan i Putin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com