Pilot koji je oborio ruski avion učestvovao u vojnom puču

Jedan od učesnika vojnog puča u Turskoj bio je i pilot koji je oborio ruski avion Su-24, izjavio je gradonačelnik Ankare Melih Gokček, prenosi Sputnjik.

Su-24

Prema rečima gradonačelnika, pilot je bio član organizacije sveštenika Fetulaha Gulena.

Aktivnosti ove organizacije zvanična Ankara naziva „paralelnom državom“. Ranije je predsednik Erdogan optužio pristalice Gulena za organizovanje pobune. Sama organizacija sa sedištem u SAD odbacuje ove optužbe, a Gulen je lično osudio prevrat.

„Upravo ’paralelna država‘ pokvarila je naše odnose sa Rusijom. To je bio incident (obaranje aviona) u kojem je učestvovao jedan od pilota iz te organizacije. On je bio jedan od učesnika puča. Dosad to nismo objavljivali, zadržali smo informaciju za sebe. Ali ja, Melih Gokček, kažem da su naše odnose sa Rusijom pokvarili upravo ovi nitkovi“, izjavio je gradonačelnik na televiziji Si-En-En Turk.

On je dodao da je „paralelna država“ nameravala da izoluje Tursku na međunarodnoj sceni.

„Juče sam imao gosta iz Rusije — Putinovog savetnika. On deli moje mišljenje“, istakao je Gokčev, ali nije precizirao o kojem je savetniku reč.

Turski lovac oborio je ruski avion na nebu iznad Sirije u novembru prošle godine. Predsednik Rusije nazvao je to „udarom u leđa“ saradnika terorista, nakon čega je Moskva uvela Turskoj niz ekonomskih ograničenja. Krajem juna predsednik Erdogan uputio je Vladimiru Putinu izvinjenje i saučešće, nakon čega Putin je objavio da dolazi do normalizacije odnosa sa Ankarom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com